ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem.

Pierogi z mięsem.

nazwa

Wykonanie

Pierogi z mięsem... mmm moje ulubione! Najlepiej smakują odsmażane na patelni, chrupiące i gorące. Przepis jak zawsze prosty i szybki.
Polecam nie tylko na święta!!
Składniki na farsz : (na około 40-50 sztuk)
* 0.5 kg mięsa np. łopatki, szynki,
* 2 marchewki,
* 1 pietruszka,
* kawałek pora,
* 2 liście laurowe,
* 2 ziarenka ziela angielskiego,
* 5 ziarenek pieprzu,
* 4 cebule,
* sól, pieprz,
Składniki na ciasto :
* 3 szklanki mąki,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 jajko,
* 2/3 szklanki gorącej wody z łyżką oliwy,
Przygotowanie farszu :
Mięso umyj, pokrój na kawałki, zalej wodą z dodatkiem przypraw i obranych warzyw a następnie gotuj do miękkości ( około 1,5 godziny).
Mięso wyłów z wywaru (nie wylewaj), zmiel w maszynce dwa razy wraz z marchewkami.
Cebule obierz, posiekaj w kostkę, zeszklij na patelni i zmiel dodając ją do mięsa.
Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj około szklanki wywaru ( aby farsz nie był za suchy), dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta :
Na stolnice przesiej mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek jajko.
Stopniowo dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ścierką i zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 , 5 milimetra.
Szklanką o wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżkę farszu i dobrze zlep brzegi ciasta.
Pierogi gotuj od razu po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.
Wrzucaj do wrzątku po kilka pierogów (tak aby luźno pływały) i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i ułóż na półmisku/tacy.
Pierogi można lekko pokropić oliwa dzięki czemu nie będą się sklejały.
Gotowe pierogi można także zamrozić, jednak trzeba przedtem nasmarować je oliwą.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/12/pierogi-z-miesem.html