Wykonanie
Pierogi z
mięsem... mmm moje ulubione! Najlepiej smakują odsmażane na patelni, chrupiące i gorące. Przepis jak zawsze prosty i szybki.Polecam nie tylko na święta!!Składniki na farsz : (na około 40-50 sztuk)* 0.5 kg
mięsa np.
łopatki,
szynki,* 2
marchewki,* 1
pietruszka,* kawałek
pora,* 2
liście laurowe,* 2 ziarenka
ziela angielskiego,* 5 ziarenek
pieprzu,* 4
cebule,*
sól,
pieprz,Składniki na ciasto :* 3 szklanki
mąki,* 1 łyżeczka
soli,* 1
jajko,* 2/3 szklanki gorącej
wody z łyżką
oliwy,Przygotowanie farszu :
Mięso umyj, pokrój na kawałki, zalej
wodą z dodatkiem przypraw i obranych warzyw a następnie gotuj do miękkości ( około 1,5 godziny).
Mięso wyłów z
wywaru (nie wylewaj), zmiel w maszynce dwa
razy wraz z
marchewkami.
Cebule obierz, posiekaj w kostkę, zeszklij na patelni i zmiel dodając ją do
mięsa.Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj około szklanki
wywaru ( aby farsz nie był za suchy), dopraw
solą i
pieprzem.Przygotowanie ciasta :Na stolnice przesiej
mąkę wraz z łyżeczką
soli, wbij w środek
jajko.Stopniowo dodając
wodę z
olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto przykryj ścierką i zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 , 5 milimetra.Szklanką o wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżkę farszu i dobrze zlep brzegi ciasta.Pierogi gotuj od razu po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną
wodą.Wrzucaj do wrzątku po kilka pierogów (tak aby luźno pływały) i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.Ugotowane pierogi wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną
wodą i ułóż na półmisku/tacy.Pierogi można lekko pokropić
oliwa dzięki
czemu nie będą się sklejały.Gotowe pierogi można także zamrozić, jednak trzeba przedtem nasmarować je
oliwą.