Wykonanie
Szczerze przyznam, że nigdy nie miałem okazji jeść pierogów z
sercami z
kaczki, ani też z innym
mięsem. Zazwyczaj w moim menu przeważały pierogi z
serem, ruskie czy z różnymi
owocami.I muszę przyznać, że pierogi z
kaczką to dla mnie nowe doświadczenie i na pewno jeszcze nie raz pojawią się na blogu pierogi z podobnym farszem jak dziś.Składniki:- 2,5 szklanki
mąki- pół łyżeczki
soli-
jajko- ciepła
woda- 3 łyżki rozpuszczonego
masła- pół kg
serc z
kaczki-
marchewka- 2
cebule-
pietruszka- kilka ziaren
ziela angielskiego- 4
liście laurowe- 2 łyżki
oliwy-
sól-
pieprzPrzygotowanie:Do garnka wlewamy około 2 litry
wody, wrzucamy
serca z
kaczki,
ziele angielskie oraz
liście laurowe i stawiamy na ogniu. Gdy
woda zacznie się gotować dodajemy obraną
marchewkę,
pietruszkę oraz
cebulę. Gotujemy do momentu, aż
mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia.Drugą
cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni przez 3 minuty. Dodajemy ugotowane
serca,
marchewkę,
cebulę. Całość zalewamy
bulionem i gotujemy przez 10 minut (część
bulionu zostawiamy). Następnie
mięso i warzywa przekładamy do malaksera i miksujemy (jeśli uzyskana masa jest zbyt gęsta dolewamy
bulionu). Farsz przyprawiamy
solą i
pieprzem.Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
masło,
jajko oraz ciepłą
wodę i wyrabiamy ciasto.Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie.Podajemy w ciepłym rosole z dodatkiem listków
bazylii i
szczypiorkiem.