ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 słoik litrowy suszonych grzybów
cebula, marchewka, pietruszka
listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
Uszka
ugotowane grzyby i warzywa z zupy
3 łyżki oliwy
3 cebule
mąka i zimna woda na ciasto pierogowe
Przygotowanie
Zupa grzybowa : suszone grzyby dobrze opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia dodać 2 litry wody i zagotować. Do gotujących się grzybów dodać obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec doprawić zupę solą, dodać listek laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego.
Zupę przecedzić (warzywa odłożyć do farszu na uszka, cebulę wyrzucić), wywar spróbować i ewentualnie doprawić. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki (mąkę podsmażyć na patelni, mieszając drewnianą łyżką, dalej mieszając dodać 2 łyżki oliwy, odstawić do ostygnięcia). Dolewać po łyżce zupę i rozprowadzać nią zasmażkę z mąki i oliwy. Wszystko przełożyć do wywaru i zagotować.
Uszka: na patelni na oliwie zeszklić pokrojone w kosteczkę cebule, dodać do farszu z grzybów i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, dobrze wyrobić łącząc wszystkie składniki.
Zrobić ciasto pierogowe z mąki i zimnej wody (na stolnicę przesiać mąkę, zrobić kopczyk i stopniowo wlewając wodę, zagarniać mąkę do środka łącząc składniki. Zagnieść ciasto, na koniec uformować gładką kulę i wyrabiać aż będzie elastyczne i miękkie przez ok. 10 minut). Ciasto rozwałkowywać, wycinać małym kieliszkiem kółeczka, nakładać farsz, zlepiać brzegi jak na pierogi, łączyć końce pieroga i wywinąć środek w odwrotną stronę.
Uszka gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Przygrzewać razem z zupą.
Wskazówki
Moja mama zwykle dodaje do farszu również kapustę kiszoną. 1 kg kiszonej, opłukanej kapusty gotuje do miękkości, z dodatkiem soli, odciska i razem z grzybami przepuszcza przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Dzięki temu nadzienie do pierożków nie ma typowego gorzkiego posmaku.
Farsz grzybowy można wykorzystać też do pierogów, podawanych jako samodzielna potrawa. Ciasto na pierogi jest takie samo jak powyżej, farsz jest zwykle z grzybów i kapusty. Pierogi podawać gorące z wody, z przysmażaną na oleju cebulką. Można też przysmażać na patelni i popijać czerwonym barszczem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/zupa_grzybowa/przepis.html