Wykonanie
Pierogi z farszem mięsnym dość rzadko goszczą na moim
stole. Nie dlatego, że nie są smaczne, ale dlatego, że mam w domu maniaka ruskich pierogów i przy każdej okazji robienia pierogów wybór pada właśnie na te z ziemniaczano-
twarogowym farszem. Pierogi z
mięsem dość często zamawiam na różnych wyjazdach i za każdym razem szukam tego idealnego smaku. Idealny smak pierogów z
mięsem znalazłam w restauracji CANPOL w Człuchowie. Zresztą nie tylko pierogi z
mięsem smakują tam wyśmienicie :) Najgorsze jakie
jadłam - knajpka w Łebie, aż do tej
pory mam ciary na samą myśl o ich smaku. Mam nadzieję, że pierożki z poniższego przepisu zostaną zaliczone do tej górnej półki - zarówno poprzez smak jak i cudowny warkoczyk.
Składniki na ciasto:- 1 kg
mąki- 1
jajko- około 2 szklanki gorącej
wody- łyżeczka
soli- szczypta
pieprzu- 2 łyżki
oliwy z oliwekSkładniki na farsz:- 0,5 kg
mięsa drobiowego- 0,5 kg
mięsa wieprzowego lub wołowego- 1
marchew- kawałek
pora,
selera,
pietruszki- 1
cebula-
sól i
pieprz- łyżka
majeranku- 1
jajkoSkładniki na podsmażkę:- 1
cebula- 1/2 pętka
kiełbasy lub kawałek
boczku-
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Mięso ugotować w wywarze z warzyw. Zmielić razem z warzywami w maszynce do
mięsa.
Cebulę zeszklić na patelni, dodać do farszu. Wbić
jajko, przyprawić dość mocno, aby w połączeniu z
ciastem pierogi nie były zbyt mdłe.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym
mąką, aby się nie posklejały. Zagotować
wodę z
solą i łyżką
oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z
wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.
Cebulę i
wędlinę pokroić, podsmażyć na patelni z odrobiną
oleju. Polać pierogi wyjęte prosto z
wody lub podsmażone na patelni.