Wykonanie
Recykling w kuchni to wspaniała rzecz, ponieważ nic nie się marnuje. Ugotowane
mięso z rosołu, zupy czy innej potrawy jest świetną bazą na przygotowanie farszu do pierogów, cepelinów lub krokietów. U mnie dzisiaj przepyszne pierogi z
mięsem :)).
Składniki:ciasto:około 1100-1200 g
mąki wrocławskiej3 niepełne szklanki ciepłej
wodystołowa łyżka
soli6 stołowych łyżek
olejufarsz:600-700 g gotowanego
mięsa drobiowego (np. udka/skrzydełka)400 g gotowanego
mięsa wieprzowego (np. karkówka/łopatka)300 g gotowanego
mięsa wołowego (np.
mostek wołowy)pęczek
włoszczyzny: 3 duże
marchewki, 2
pietruszki, pół
selera, kawałek
pora2
cebule3 ząbki
czosnkusól pieprzpapryka ostramajeranek1 łyżka masła/oliwyPrzygotowanie:farsz:
Mięso najlepiej gromadzić stopniowo. Ja używam w tym celu woreczków próżniowych. Zawsze gdy zostaje mi kawałek ugotowanego
mięsa z rosołu, innej zupy, czy też dania obiadowego, dzielę je kawałki i zamrażam w woreczkach próżniowych. Przed przygotowaniem farszu rozmrażamy
mięso.
Włoszczyznę zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce
masła lub
oliwy. Gotowe warzywa oraz przesmażoną
cebulę mielimy wraz z
mięsem. Farsz doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
ostrą papryką oraz
majerankiem. Ilość przypraw jest dowolna. Polecam najlepiej próbować, czy farsz nie jest jałowy.pierogi:
Mąkę przesiewamy z
solą. Stopniowo dolewamy
wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy
olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym
mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym
mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z karmelizowaną/podsmażoną
cebulką. Smacznego!
Dobra rada:Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.