Wykonanie
Pierogi z tym farszem są najczęściej przygotowywanym u mnie daniem wśród wszystkich pierogów. Na samo wykonanie potrzeba trochę czasu, jednak czego to się nie
zrobi dla chwili .... hmm obżarstwa? Najlepiej farsz przygotować dzień wcześniej, wtedy kolejnego dnia lepienie pierogów jest samą przyjemnością :)
Składniki na ciasto:- 1 kg
mąki- 1
jajko- około 2 szklanki gorącej
wody- łyżeczka
soli- szczypta
pieprzu- 2 łyżki
oliwy z oliwekSkładniki na farsz:- 300 g
twarogu- 0,5 kg
ziemniaków- 1
cebula- 1/2 pętka
kiełbasy lub
boczku-
sól i
pieprz do smakuSkładniki na podsmażkę:- 1
cebula- 1/2 pętka
kiełbasy lub kawałek
boczku-
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę lub dokładnie ubić. Jak ostygną dodać
twaróg, wymieszać.
Cebulę podsmażyć z
wędliną, dodać do farszu. Przyprawić dość mocno, aby w połączeniu z
ciastem pierogi nie były zbyt mdłe.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym
mąką, aby się nie posklejały. Zagotować
wodę z
solą i łyżką
oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z
wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.
Cebulę i
wędlinę pokroić, podsmażyć na patelni z odrobiną
oleju. Polać pierogi wyjęte prosto z
wody lub podsmażone na patelni.