Wykonanie
Jeśli nie próbowaliście tak przygotowanej
cukinii, bardzo do tego zachęcam. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, przywodzi na myśl klimaty Dalekiego Wschodu - smakuje wybornie sama, ale może być również podana np. z
ryżem. Cudowne warzywo, które w mojej kuchni zajmuje bardzo wysokie miejsce.
Składniki :ok. 1,5 kg zielonej
cukinii2-3 łyżki
oleju1 łyżeczka czerwonej, mielonej
papryki1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 płaska łyżeczka
soli0,5 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuduża szczypta suszonego
majerankumała szczypta
cynamonuPrzygotowanie :Umytą
cukinię kroję w słupki długości ok. 5-6 cm, szerokości ok. 1 cm. Przekładam je do miski i posypuję
przyprawami, po czym porządnie mieszam dłońmi, by każdy kawałek był nimi pokryty. Rozgrzewam
olej na głębokiej, dużej patelni i przekładam
cukinie, mieszam i przykrywam patelnię. Smażę w ten sposób 3-4 minuty, by
cukinia puściła sok, po czym zdejmuję pokrywkę i już bez niej, mieszając, smażę ok. 10 minut.
Cukinia jest gotowa do jedzenia, gdy stanie się szklista. Podaję na gorąco z
jogurtowym sosem czosnkowym.Przepis autorski.