Wykonanie
Faszerowana
papryka to smaczny, łatwy i tani posiłek. Zazwyczaj do farszu dodaje się jakąś
kaszę lub
ryż, ale mnie wpadły w oko
cukinie i pomyślałam, żeby je wykorzystać. Takie połączenie (mielonego z
cukinią) wykorzystałam już kiedyś w tych kotletach - było pysznie, więc wiedziałam, że i tu się doskonale sprawdzi. Moje
papryki podałam bez sosu, ale będzie do nich pasował i
pomidorowy, i
grzybowy.
Składniki na 8 sztuk :8 białych
papryk2 niewielkie
cukinie2 ząbki
czosnku400 g.
mięsa z
karkówki, mielonegodo smaku:
sól,
pieprz,
majeranek4 łyżki
olejuparmezan do posypaniaPrzygotowanie :
Cukinie ścieram na grubej tarce, przekładam na patelnię z 2 łyżkami
oleju, lekko
solę i smażę kilka minut, mieszając. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i
majeranek, smażę jeszcze chwilę. Do miski przekładam
mięso i podsmażoną
cukinię, mieszam dokładnie, doprawiam do smaku.Z
papryk ścinam czapki (od ogonków), wydrążam gniazda nasienne i faszeruję je masą z
mięsa i
cukinii. Tak przygotowane układam w naczyniu do pieczenia, na dno którego wcześniej wlewam
olej. Przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na godzinę, po czym odkrywam je i piekę jeszcze 10 minut, by
papryki się lekko zarumieniły.Przed podaniem oprószam startym
parmezanem.Przepis autorski.