Wykonanie
Mięso pieczone w domu ma smak, którego nie znajdziemy na półkach sklepowych. Moja dzisiejsza propozycja to pieczona
karkówka, która doprawiłam
czosnkiem,
majerankiem,
solą i
pieprzem.
Składniki:około 2 - 2,5 kg
karkówki18 dużych ząbków
czosnku4 czubate łyżeczki
majeranku2 czubate łyżeczki
soli1 czubata łyżeczka
pieprzuolejWykonanie:Do przygotowania
mięsa wykorzystamy dużą, podłużną brytfankę z pokrywką.
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Ząbki
czosnku, jeśli są bardzo duże, kroimy wzdłuż na pół.
Mięso nakłuwamy głęboko nożem i w powstały otwór wciskamy ząbek
czosnku. Tak nakłuwamy i równomiernie nadziewamy
czosnkiem całe
mięso.Przygotowujemy marynatę do
mięsa. W miseczce mieszamy
majeranek,
sól,
pieprz i
olej.
Oleju dajemy tyle, aby marynata miała konsystencję łatwą do smarowania
mięsa, ale aby była gęsta.
Mięso wkładamy do brytfanki i równomiernie rozprowadzamy na nim marynatę.Tak przygotowane
mięso przykrywamy i wkładamy na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie, na dno naczynia (pod
mięso), wlewamy około 3-4 łyżki
oleju.Naczynie z
mięsem stawiamy na niewielkim ogniu i pieczemy do miękkości. Na kuchence elektrycznej wykorzystuję do tego
pole na brytfannę i włączam moc 4.
Mięso pieczemy około 2,5- 3 godziny.Po godzinie pieczenia,
mięso odwracamy na drugą stronę. Po 2,5 godzinach możemy sprawdzić, czy
mięso jest gotowe. Najlepiej zrobić to patyczkiem do szaszłyków.
Mięso nakłuwamy w najgrubszym miejscu i jeśli jest idealnie mięciutkie i wycieka z niego przezroczysty sok, możemy je wyłączyć i zostawić w brytfance do ostygnięcia.Po ostygnięciu,
mięso owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.Podajemy schłodzone.Sos, który pozostał w brytfance możemy zamrozić i dodać w przyszłości do bigosu. Cudownie podnosi jego walory smakowe. Ponieważ sos ten jest dość tłusty, do bigosu dodajemy około 150 ml - 200 ml jednorazowo. Najczęściej z
pieczenia mięsa mam zamrożone dwie porcje sosu.Smacznego :)