ßßß Cookit - przepis na Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

nazwa

Wykonanie

Mięso pieczone w domu ma smak, którego nie znajdziemy na półkach sklepowych. Moja dzisiejsza propozycja to pieczona karkówka, która doprawiłam czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Składniki:
około 2 - 2,5 kg karkówki
18 dużych ząbków czosnku
4 czubate łyżeczki majeranku
2 czubate łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka pieprzu
olej
Wykonanie:
Do przygotowania mięsa wykorzystamy dużą, podłużną brytfankę z pokrywką.
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ząbki czosnku, jeśli są bardzo duże, kroimy wzdłuż na pół.
Mięso nakłuwamy głęboko nożem i w powstały otwór wciskamy ząbek czosnku. Tak nakłuwamy i równomiernie nadziewamy czosnkiem całe mięso.
Przygotowujemy marynatę do mięsa. W miseczce mieszamy majeranek, sól, pieprz i olej. Oleju dajemy tyle, aby marynata miała konsystencję łatwą do smarowania mięsa, ale aby była gęsta.
Mięso wkładamy do brytfanki i równomiernie rozprowadzamy na nim marynatę.
Tak przygotowane mięso przykrywamy i wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie, na dno naczynia (pod mięso), wlewamy około 3-4 łyżki oleju.
Naczynie z mięsem stawiamy na niewielkim ogniu i pieczemy do miękkości. Na kuchence elektrycznej wykorzystuję do tego pole na brytfannę i włączam moc 4. Mięso pieczemy około 2,5- 3 godziny.
Po godzinie pieczenia, mięso odwracamy na drugą stronę. Po 2,5 godzinach możemy sprawdzić, czy mięso jest gotowe. Najlepiej zrobić to patyczkiem do szaszłyków. Mięso nakłuwamy w najgrubszym miejscu i jeśli jest idealnie mięciutkie i wycieka z niego przezroczysty sok, możemy je wyłączyć i zostawić w brytfance do ostygnięcia.
Po ostygnięciu, mięso owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Podajemy schłodzone.
Sos, który pozostał w brytfance możemy zamrozić i dodać w przyszłości do bigosu. Cudownie podnosi jego walory smakowe. Ponieważ sos ten jest dość tłusty, do bigosu dodajemy około 150 ml - 200 ml jednorazowo. Najczęściej z pieczenia mięsa mam zamrożone dwie porcje sosu.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/05/pieczona-karkowka.html