Wykonanie
Upał zmusza mnie codziennie rano do podlewania roślin na działce - i jak się okazuje, ma to swoje dobre strony, bo dziś zauważyłam że zakwitły
dynie. Skoro pojawiła się tak cudowna okazja, nie mogłam nie skorzystać - zwłaszcza, że nie miałam okazji jeść kwiatów dyni, a tyle o nich słyszałam. Namawiam, Kochani :) Jeśli macie okazję takie kwiaty kupić/zerwać/dostać - koniecznie spróbujcie, bo to cudowna przekąska.




Składniki :1
jajko1 pełna łyżka
mąki pszennejsól do smakuok. 1 łyżeczki czarnego
sezamu5-6 kwiatów dyni2-3 łyżeczki kremowego
serka ( u mnie
śmietankowy z
czosnkiem)kilka kawałków
wędzonego łososiaolej do smażeniaPrzygotowanie :
Jajko mieszam z
mąką,
solą,
sezamem i ewentualnie odrobiną
wody, o ile ciasto jest bardzo gęste. (ma być kleiste). Kwiaty dyni dokładnie myję i osuszam, po czym rozchylając ostrożnie
płatki nadziewam porcją
serka, dokładam po kawałku
łososia, ponownie trochę
serka. Zwijam, składając
płatki by powstał pąk. Każdy tak przygotowany kwiat dokładnie panieruję w cieście i układam na średnio rozgrzanym
oleju. Warto od razu po kilka sekund obsmażyć kwiat z każdej strony, by ciasto się nie rozpłynęło, a dopiero
potem rumienić dookoła. Usmażone kwiaty odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Z pozostałego ciasta smażę niewielkie placuszki, układam je na talerzu, a na nich układam kwiaty. Przybieram listkami
rukoli, podaję z
sosem jogurtowym.Przepis autorski.






