Wykonanie
Popularne w Rosji placuszki z
sera smażone na patelni podawane są najczęściej na słodko, z
rodzynkami,
jabłkami, kwaśną
śmietaną. Znana jest także wersja ze
skórką pomarańczową i sosem
pomarańczowym. Pokombinowałam trochę i zrobiłam syrniki z
ziołami i
czosnkiem. Różnią się od oryginału zastosowaniem
serka kremowego zamiast zwykłego
twarogu. Masa jest dzięki temu gładka i łatwa do wyrobienia nawet łyżką. Usmażone placuszki świetnie smakują z surówką, zwłaszcza z ostrą
rzodkiewką. Przygotowanie dania zajmuje mniej niż 30 minut, jest dobrym i szybkim pomysłem na każdą
porę dnia.

Składniki:1
serek twarogowy z
czosnkiem i
ziołami2
jajkaszypta
soli4 łyżki
mąki pszennejolej do smażenia
Serek połączyć w misce z
jajkami i
solą. Podzielić masę na 4 części, każdą z nich obtoczyć w
mące i uformować placuszek. Ważne, żeby nie wgniatać
mąki w ciasto, gdyż wtedy syrniki będą twarde i suche. Smażymy placki na rozgrzanym
oleju z obu stron do zarumienienia.
