Wykonanie
Do usmażenia placuszków z
fetą przymierzałam się już od dawna... W końcu do ich przygotowania zdopingowała mnie Bea :-). Pooglądałam sobie u niej na blogu różne ich wersje i wybrałam tę z
fetą. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je ze
śmietaną, ale możemy też do ich podać sos
feta,
sos jogurtowo-
ziołowy lub tzatziki .Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na ok. 10 placuszkówCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:500 g
cukinii150 g
fety2
jajka2 ząbki
czosnku2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki starego
sera Pecorino
sólpieprzolej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko
soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy i doprawiamy.Placuszki (około 1 łyżki masy na placuszek) smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu po kilka minut z każdej ze stron.