ßßß Cookit - przepis na Przekąska z grillowanej cukinii, fety i mięty

Przekąska z grillowanej cukinii, fety i mięty

nazwa

Wykonanie

Odświeżająca mięta połączona z polską fetą, zawinięta w grillowaną cukinię. Naprawdę nie trzeba się wysilać by zjeść coś pysznego. Można podawać na zimno i ciepło [obie wersje wypróbowane]. Wolę wersję z lekko ciepłą cukinią, niedawno zdjętą z patelni. Gdybym urządzała letnie przyjęcie, z pewnością zaserwowałabym to jako przystawkę.
Składniki:
1 mała cukinia [ok. 300 g]
1 łyżka oleju
2/3 opakowania sera typu feta [favita] [ok. 180 g]
6 b. dużych liści mięty
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Odciąć końce. Nożem [lub obieraczką] pokroić cukinię na możliwie cienkie plastry, starając się by były jak najdłuższe.
Rozgrzać patelnię grillową, wlać olej - rozprowadzić go na całej szerokości patelni np. ręcznikiem papierowym złożonym kilkukrotnie. Grillować paski cukinii z każdej strony po kilka minut, aż do uzyskania brązowych pasków. Z jednej strony posolić i popieprzyć.
Paski cukinii przestudzić [można lekko, można całkowicie].
Ser feta rozdrobnić widelcem, dodać drobno pokrojoną miętę, popieprzyć. Farsz z fety nałożyć łyżeczką na pasek cukinii [najprościej w jednym miejscu - tworząc kulkę z fety, albo rozsmarować na całym pasku.
Cukinię zwinąć tak, by farsz pozostawał w środku. Można spiąć wykałaczkami.
Pycha!
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/06/przekaska-z-grillowana-cukinia-feta-i.html