Wykonanie
Odświeżająca
mięta połączona z polską
fetą, zawinięta w grillowaną
cukinię. Naprawdę nie trzeba się wysilać by zjeść coś pysznego. Można podawać na zimno i ciepło [obie wersje wypróbowane]. Wolę wersję z lekko ciepłą
cukinią, niedawno zdjętą z patelni. Gdybym urządzała letnie przyjęcie, z pewnością zaserwowałabym to jako przystawkę.Składniki:1 mała
cukinia [ok. 300 g]1 łyżka
oleju2/3 opakowania
sera typu
feta [favita] [ok. 180 g]6 b. dużych liści
miętysól,
pieprzWykonanie:
Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Odciąć końce. Nożem [lub obieraczką] pokroić
cukinię na możliwie cienkie plastry, starając się by były jak najdłuższe.Rozgrzać patelnię grillową, wlać
olej - rozprowadzić go na całej szerokości patelni np. ręcznikiem papierowym złożonym kilkukrotnie. Grillować paski
cukinii z każdej strony po kilka minut, aż do uzyskania brązowych pasków. Z jednej strony posolić i popieprzyć.
Paski
cukinii przestudzić [można lekko, można całkowicie].
Ser feta rozdrobnić widelcem, dodać drobno pokrojoną
miętę, popieprzyć. Farsz z
fety nałożyć łyżeczką na pasek
cukinii [najprościej w jednym miejscu - tworząc kulkę z
fety, albo rozsmarować na całym pasku.
Cukinię zwinąć tak, by farsz pozostawał w środku. Można spiąć wykałaczkami.Pycha!