Wykonanie
Chciałam napisać, że domowy, ale to nie byłaby do końca prawda, bo
ser kupiłam ;-) Tzn. kupiłam zwykły, półtłusty
twaróg w kostce. Wczoraj wpadłam na pewien pomysł, i nie byłabym sobą gdybym go nie wypróbowała ;-)Bardzo mi się spodobał efekt, a
sałatka - pycha !
Składniki :200 g. półtłustego lub tłustego
twarogu w kostce250 g.
świeżego szpinaku1 ząbek
czosnku1 łyżka
masłasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Dokładnie umyte liście
szpinaku przekładam na patelnię z rozgrzanym
masłem, lekko
solę i smażę aż
szpinak bardzo zmniejszy swoją objętość. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam do smaku.
Twaróg kruszę widelcem i przekładam na patelnię. Smażę ze
szpinakiem ok. 6-8 minut, w tym czasie powinna oddzielić się
serwatka. Gorącą masę przekładam na chwilę na gęste sito, do odcedzenia, a
potem wyciskam w lnianej ściereczce - pozostawiam na noc, by
ser porządnie obciekł.Używam do sałatek, jak
mozzarellę.Przepis autorski.
.