Wykonanie
Oczy się
śmieją do tych zielonych kąsków i uwierzcie, oprócz optymistycznego wyglądu one także świetnie smakują :) Przygotowałam je z
sałaty- z
roszponki, ale możecie użyć
szpinaku,
rukoli, pokusiłabym się nawet o świeży
szczaw.
Składniki :2 garści
sałaty roszponki1 łyżka
masła1 łyżka startej
mozzarelli1 ząbek
czosnkusól,
pieprz do smakuDodatkowo:listki
roszponki do przybrania
koper do przybraniafolia aluminiowawykałaczkiPrzygotowanie :
Sałatę myję i osuszam. Na patelni rozgrzewam
masło, wrzucam
sałatę, leciutko ją
solę (bardzo ostrożnie), mieszając czekam aż zmniejszy objętość - jak przy
szpinaku. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam do smaku
pieprzem, chwilę smażę razem. Dodaję
starty ser, smażę do jego rozpuszczenia. Gorącą masę przekładam na folię aluminiową, formuję wałek o średnicy ok. 3 cm, zawijam szczelnie i odkładam do ostygnięcia, a
potem do lodówki. Zupełnie zimny wałek kroję w ukośne plastry ok. 1,5 grubości, na każdym układam po 1-2 listkach
roszponki, wbijam wykałaczkę. Podaję w temperaturze pokojowej.Przepis autorski.