Wykonanie
Nie
mogę tu (jeszcze) pokazać zdjęcia gotowej sałatki, bo zwyczajnie - jeszcze nie jest gotowa (właśnie się pasteryzuje), ale zdecydowałam się umieścić przepis dlatego, że może zdążycie jeszcze kupić zielone
pomidory i zrobić zapas na zimę. Ciągle jeszcze widuję je na targu, są tanie, pięknie wyglądają.
Sałatkę naprawdę warto zrobić :) Jest pyszna, będzie doskonałym dodatkiem do obiadów.
Składniki:2 kg zielonych
pomidorów4
cebule2 ostre czerwone papryczki1 łyżka
soli3 łyżki białej
gorczycy1 łyżeczka mielonego,
czarnego pieprzuZalewa:4 szklanki
wody1 szklanka
octu 10%6 łyżek
cukru1 łyżka
soli10 ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
kolendryPrzygotowanie:
Pomidory dokładnie myję, po czym kroję w plastry grubości ok. 0,4 cm (jak na zdjęciu). Przekładam je do dużej miski. Obrane
cebule siekam w piórka, dodaję do
pomidorów. Dosypuję
gorczycę,
sól i
pieprz, mieszam dłońmi i zostawiam wszystko na pół godziny.W międzyczasie przygotowuję zalewę - zagotowuję wszystkie składniki. Wyparzone słoiki wypełniam prawie w całości krojonymi
pomidorami, dodaję po kawałku
ostrej papryczki, zalewam gorącą zalewą, dokładnie zakręcam i pasteryzuję słoiki ok. pół godziny. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.Przepis autorski.