Przepyszna sałatka o słodko-kwaśnym smaku. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek lub np. do hod-dogów.SKŁADNIKI:MARYNATA:1 kg ogórków3 łyżki soli4 szklanki wodyZALEWA:2 szklanki wody1,5 szklanki octuszklanka cukruPONADTO:marchewkacebula8-10 ziaren ziela angielskiego15 ziaren pieprzu czarnego3-4 łyżeczki gorczycyPRZYGOTOWANIE:MarynataOgórki myjemy i szatkujemy, zalewamy wodą z solą, wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie ogórki odcedzić.Zalewa;Wodę, ocet oraz cukier zagotować.Obraną marchewkę oraz cebulę pokroić w plasterki, do każdego wyparzonego słoika włożyć po 2-3 plasterki marchewki oraz cebuli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, łyżeczkę gorczycy na końcu włożyć odcedzone ogórki mniej więcej do ¾ wysokości słoika. Całości zalać gorącą zalewą słoiki zakręcić. Pasteryzować około 10 minut.