Wykonanie
Sałatka z zielonych
pomidorów które nie zdążyły dojrzeć na działkowych krzaczkach. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu,
pieczonych mięs czy też kanapki.2 kg zielonych
pomidorów ( miałam różne zwykłe
malinowe koktajlowe)4
cebule2 łyżki
solipo parę ziarenek
gorczycy na każdy słoikZalewa:0,5l.
wody1 szklanka
octu3/4 szklanki
cukru1 i 1/2 łyżki
soli5
liści laurowych1 łyżka
ziela angielskiego1 łyżka
czarnego pieprzu w ziarnach Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy w cienkie plastry.Obraną
cebulę kroimy w piórka , dodajemy do
pomidorów.Warzywa zasypujmy dwiema łyżkami
soli, mieszamy.Odstawiamy na godz.Po tym czasie odlewamy powstałą
wodę.Słoiki napełniamy
sałatka, do każdego wrzucamy po parę ziarenek
gorczycy.Zalewa:Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy resztę składników, zagotowujemy, gotujemy kolejne 2 min. Przecedzamy.Zalewę wlewamy do słoików z
pomidorami, zakręcamy szczelnie.Odstawiamy do góry dnem przykrywając bawełnianą ściereczką do całkowitego wystudzenia.( Dla bezpieczeństwa słoiki możemy dodatkowo za pasteryzować)
Smacznego