ßßß
Składniki:1 kg zielonych pomidorów,2 cebule,1 czerwona papryka,4 mini papryczki chili2,5 szklanki wody,3/4 szklanki octu 10%,2 liście laurowe,4 ziarenka ziela angielskiego,3 płaskie łyżeczki soli,1/2 szklanki cukru,kilka ziaren czarnego pieprzukilka goździków,Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski. Całość posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut. Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać.Pasteryzować 10 minut.