Wykonanie
Ponieważ mam jeszcze na stanie zielone
pomidorki, do kolejnych słoiczków postanowiłam dodać nieco pikanterii a to za sprawą uroczych mini
papryczek chili, które nie tylko pięknie się prezentują ale nadadzą kolejnym, zimowym
przetworom wyrazistego smaku i pozytywnie pobudzą
kubki smakowe:)
Składniki:1 kg zielonych
pomidorów,2
cebule,1
czerwona papryka,4 mini
papryczki chili2,5 szklanki
wody,3/4 szklanki
octu 10%,2
liście laurowe,4 ziarenka
ziela angielskiego,3 płaskie łyżeczki
soli,1/2 szklanki
cukru,kilka ziaren
czarnego pieprzukilka
goździków,
Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki,
cebulę w piórka,
czerwoną paprykę w paski. Całość posypać dwoma łyżeczkami
soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.
Wodę,
ocet,
ziele angielskie,
liście laurowe,
goździki,
pieprz,
cukier, pozostałą
sól i strączki mini
papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut. Gorącą
sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać.Pasteryzować 10 minut.