Wykonanie
Sezon
ogórkowy w pełni, więc jak z tego nie korzystać.
Ogórki już się kiszą, czas na sałatki.
Sałatka wielowarzywna podana do obiadu w zimie, przypomni nam o lecie. Jest co prawda bardzo pracochłonna, niezbędna okazała się pomoc mamy:) Jak widać zdjęcie robione późnym wieczorem.Zachęcam do robienia
przetworów. Przepis na duuuży garnek;)
Składniki:3 kg
ogórków1 głowka
kapusty1 kg
marchwi1 kg
czerwonej papryki7 dużych
cebulZalewa:12 szklanek
wody1,5 szklanki
octu9 łyżek
cukru6 łyżek
soliDo słoików włożyć:
ziele angielskie,
pieprz czarny ziarnisty,
liść laurowy,
goździkiSłoiki i zakrętki wyparzyć we wrzątku.
Kapustę poszatkować,
marchew zetrzeć na tarce,
cebulę pokroić w
pióra,
paprykę w kostkę,a
ogórki w skórce w plasterki. Zagotować zalewę, włożyć składniki i gotować 20 minut. Gorącą
sałatkę wkładać w słoiki. Zakręcać i odstawiać do góry dnem.