Wykonanie
Kawałki
kurczaka pieczone pod folią aluminiową w trakcie przygotowywania właściwie duszą się w pysznym, aromatycznym sosie z
majerankiem i
czosnkiem;
mięso jest bardzo miękkie i absolutnie delikatne. Przed końcem pieczenia wystarczy posmarować każdy kawałek słodkim kremem z
octu balsamicznego, by uzyskać chrupiącą skórkę.
Składniki:1 kg kawałków
kurczaka1 łyżka
soli0,5 łyżki
czarnego pieprzu1 łyżka suszonego
majeranku3 łyżki
oliwy3 duże ząbki
czosnkukilka łyżek ciemnego
sosu balsamicznego (gęsty, zredukowany
ocet balsamiczny)Przygotowanie:Kawałki
kurczaka myję, oczyszczam i dokładnie osuszam, po czym przesypuję
solą,
pieprzem i
majerankiem. Wkładam do miski i odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Naczynie do zapiekania smaruję
olejem, wykładam kawałki
kurczaka, posypuję je
czosnkiem posiekanym w cienkie plasterki, całość przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 230 stopni C. przez godzinę. Po tym czasie zdejmuję folię, smaruję powierzchnię
kurczaka kremem balsamicznym, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i już bez folii piekę 15 minut (w tym czasie jeszcze raz smaruję je
octem balsamico). Podaję, gdy skórka będzie bardzo ciemna, zrumieniona i lekko chrupiąca.Przepis autorski.