Wykonanie
Ostatnio
chleb piekę często, właściwie co trzy dni, coraz bardziej tę czynność lubię:) Przygotowanie zajmuje mi chwilkę,
potem ciasto sobie pięknie samo rośnie i wystarczy wstawić je na godzinkę do piekarnika. I zaczynają się czary.....W całym domu pachnie
chlebem. Dzień nabiera szczególnego znaczenia. Wszyscy są dla siebie
milsi :)Dzisiaj upiekłam pszenny chlebek z
otrębami i dużą ilością ziarenek - użyłam gotowej mieszanki Euforia ze sklepu Ziarenkowo . Pyszny !
Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
otrąb pszennych1 szklanka
mąki pszennej graham3/4 szklanki ziarenek Euforia ze sklepu Ziarenkowo2 łyżki
soli3 łyżki
oleju1 szklanka ciepłej
wodymleko do posmarowania
chlebaziarenka Euforia do posypania
chlebaZaczyn:50 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
miodu1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki ciepłej
wodyPrzygotowanie:Ucieram składniki zaczynu na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.Do miski wsypuję suche składniki ciasta, dodaję wyrośnięte
drożdże,
olej i
wodę, zagniatam ciasto, odstawiam je do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Przekładam ciasto na stolnicę, zagniatam jeszcze chwilę po czym przekładam do blaszki (u mnie keksówka 8x32 cm) i znowu odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto smaruję
mlekiem, posypuję ziarenkami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. na godzinę.Przepis autors ki.