ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny (z otrębami i ziarenkami)

Chleb pszenny (z otrębami i ziarenkami)

nazwa

Wykonanie

Ostatnio chleb piekę często, właściwie co trzy dni, coraz bardziej tę czynność lubię:) Przygotowanie zajmuje mi chwilkę, potem ciasto sobie pięknie samo rośnie i wystarczy wstawić je na godzinkę do piekarnika. I zaczynają się czary.....W całym domu pachnie chlebem. Dzień nabiera szczególnego znaczenia. Wszyscy są dla siebie milsi :)
Dzisiaj upiekłam pszenny chlebek z otrębami i dużą ilością ziarenek - użyłam gotowej mieszanki Euforia ze sklepu Ziarenkowo . Pyszny !
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki otrąb pszennych
1 szklanka mąki pszennej graham
3/4 szklanki ziarenek Euforia ze sklepu Ziarenkowo
2 łyżki soli
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
mleko do posmarowania chleba
ziarenka Euforia do posypania chleba
Zaczyn:
50 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Ucieram składniki zaczynu na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypuję suche składniki ciasta, dodaję wyrośnięte drożdże, olej i wodę, zagniatam ciasto, odstawiam je do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Przekładam ciasto na stolnicę, zagniatam jeszcze chwilę po czym przekładam do blaszki (u mnie keksówka 8x32 cm) i znowu odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto smaruję mlekiem, posypuję ziarenkami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. na godzinę.
Przepis autors ki.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/chleb-pszenny-z-otrebami-i-ziarenkami.html