Wykonanie
Chleb nasz codzienny, zwyczajny, domowy. A smakuje oczywiście najlepiej na świecie :)
Składniki:1 szklanka
mąki orkiszowej1 szklanka
mąki owsianej1 szklanka
mąki graham pszennej1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki pestek
słonecznika50 g. świeżych
drożdży1 łyżka
miodu1 łyżka
soli1,5 do 2 szklanek dość ciepłej
wody3 łyżki
oleju2 łyżki
mleka do posmarowania
chlebamargaryna do posmarowania formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie:Rozkruszone
drożdże ucieram z łyżką
maki pszennej,
miodem i 3 łyżkami
wody na pastę, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut, aż porządnie wyrosną. Wszystkie pozostałe składniki (bez
wody) wsypuję do dużej miski, dodaję wyrośnięte
drożdże, wlewam połowę
wody i zagniatam ciasto, dolewając
wodę aż da się zagnieść w jednolitą kulę. Przekładam ciasto na stolnicę podsypaną
mąką i jeszcze chwilę wyrabiam, po czym odkładam do miski, przykrywam ścierką i pozostawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz, po czym przekładam do foremki wysmarowanej
margaryną i wysypanej
mąką ( u mnie duża keksówka) , znów przykrywam ścierką i
daję jeszcze przez 20 minut ciastu wyrosnąć. Smaruję ciasto ciepłym
mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na godzinę.Przepis autorski.