ßßß Cookit - przepis na Chleb z 4 mąk (na drożdżach)

Chleb z 4 mąk (na drożdżach)

nazwa

Wykonanie

Chleb nasz codzienny, zwyczajny, domowy. A smakuje oczywiście najlepiej na świecie :)
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki graham pszennej
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki pestek słonecznika
50 g. świeżych drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
1,5 do 2 szklanek dość ciepłej wody
3 łyżki oleju
2 łyżki mleka do posmarowania chleba
margaryna do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże ucieram z łyżką maki pszennej, miodem i 3 łyżkami wody na pastę, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut, aż porządnie wyrosną. Wszystkie pozostałe składniki (bez wody) wsypuję do dużej miski, dodaję wyrośnięte drożdże, wlewam połowę wody i zagniatam ciasto, dolewając wodę aż da się zagnieść w jednolitą kulę. Przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiam, po czym odkładam do miski, przykrywam ścierką i pozostawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz, po czym przekładam do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką ( u mnie duża keksówka) , znów przykrywam ścierką i daję jeszcze przez 20 minut ciastu wyrosnąć. Smaruję ciasto ciepłym mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na godzinę.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/11/chleb-z-4-mak-na-drozdzach.html