Wykonanie
Dzisiejszy
chleb to
pieczywo tostowe, idealne na śniadanie. Jest lekki i delikatny w smaku, bardzo dobrze smakuje z
dżemem czy
serem pleśniowym.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej T5001 szklanka
maki żytniej T7202 łyżki
oleju1 łyżeczka
miodu1 łyżka
soli40 g. świeżych
drożdży1,5-2 szklanki ciepłej
wodynasionka chia - ilość wg uznaniaDodatkowo:
margaryna do posmarowania formy
mąka do posypania formy
mleko do posmarowania ciastaPrzygotowanie:
Drożdże ucieram z
miodem, łyżką ciepłej
wody i łyżką
mąki na pastę, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce (ja ustawiam miskę na garnku z ciepłą
wodą). Do dużej miski przesiewam obie
mąki, dodaję
olej, nasiona chia,
sól i wyrośnięte
drożdże. Stopniowo dolewam
wodę i zagniatam elastyczne, dość miękkie ciasto. Przekładam je do miski i odstawiam do wyrośnięcia (jak
drożdże) na ok. 40 minut. Formę dokładnie smaruję
margaryną, oprószam
mąką. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i formuję kształt bochenka, przekładam do formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, by
chleb urósł w formie. Gdy urośnie, smaruję ciepłym
mlekiem i nacinam w kilku miejscach. Piekę w temperaturze 220 stopni C. ok. godzinę.Przepis autorski.