ßßß Cookit - przepis na Chleb tostowy z nasionami chia

Chleb tostowy z nasionami chia

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy chleb to pieczywo tostowe, idealne na śniadanie. Jest lekki i delikatny w smaku, bardzo dobrze smakuje z dżemem czy serem pleśniowym.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej T500
1 szklanka maki żytniej T720
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soli
40 g. świeżych drożdży
1,5-2 szklanki ciepłej wody
nasionka chia - ilość wg uznania
Dodatkowo:
margaryna do posmarowania formy
mąka do posypania formy
mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z miodem, łyżką ciepłej wody i łyżką mąki na pastę, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce (ja ustawiam miskę na garnku z ciepłą wodą). Do dużej miski przesiewam obie mąki, dodaję olej, nasiona chia, sól i wyrośnięte drożdże. Stopniowo dolewam wodę i zagniatam elastyczne, dość miękkie ciasto. Przekładam je do miski i odstawiam do wyrośnięcia (jak drożdże) na ok. 40 minut. Formę dokładnie smaruję margaryną, oprószam mąką. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i formuję kształt bochenka, przekładam do formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, by chleb urósł w formie. Gdy urośnie, smaruję ciepłym mlekiem i nacinam w kilku miejscach. Piekę w temperaturze 220 stopni C. ok. godzinę.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/01/chleb-tostowy-z-nasionami-chia.html