Wykonanie
Te smaczne, malutkie bułeczki z mięciutkim miąższem i miękką skórką na opolszczyznie znane były pod nazwą
bułek wrocławskich. W orginale były bez
maku. Dziś już ich nie kupicie, ale możecie je sami upiec.
Bułki są pyszne i uniwersalne, bo pasują do nich wszystkie dodatki. Są bardzo łatwe, a ciasto bardzo wdzięczne do formowania. Polecam!
Składniki na 9 bułeczek:350 g
mąki pszennej210 g
mleka pół na pół z
wodą1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
miodu1 łyżka
oleju2 łyżeczki suchych
drożdżydodatkowo:
mak do posypania i1
żółtko z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrzucić ciasto na blat, powtórnie zagnieść i podzielić na 9 kawałków o wadze 62-67 g.Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jak formować, by miały ładny kształt? W dłoniach z odciętego kawałka ciasta uformować kulkę, tak jak robimy to np.przy knedlach, następnie spłaszczyć ją. Teraz brzegi placuszka zawijać do środka. Robimy to wielokrotnie na długości całego zewnętrzego brzegu placka, aż powstanie śliczna kulka. Układamy ją na blaszce zwinięciem pod spód. Czynność powtarzamy 9-krotnie. Przykryć
bułki ściereczką i pozostawić do napuszenia kolejne 30 minut.W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 230° C. Przed włożeniem do piekarnika
bułki posmarować
żółtkiem rozbełtanym z
mlekiem i posypać
makiem. W 230° C
bułki piec 5 minut, następne 10 minut w temperaturze 200 ° C. Studzić na kratce. Życzę smacznego!