ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z majonezem

Bułeczki z majonezem

nazwa

Wykonanie

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u Moniki, kiedyś już robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem majonezu - pluszki, a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z wędliną, serkiem lub dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam..
3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej]
2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego
1 łyżka oleju
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka miodu
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 szkl. ciepłej wody
D
odatkowo:
ciepłe mleko do posmarowania bułek
złoty len Skworcu
Drożdże wymieszać z miodem, łyżką mąki i odrobiną wody, odstawić w ciepłe miejsce ,żeby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać majonez, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewać wodę. Gdy składniki się połączą, dodać olej.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu.Ciasto podzielić na części [ u mnie wyszło 9 ].Z każdej części formować podłużną lub okrągłą bułeczkę .Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż ostrym nożem.Posmarować mlekiem,posypać złotym lnem. Piec około 25 -30 minut w temperaturze 220 stopni .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/bueczki-z-majonezem.html