Wykonanie
Pomysł na takie
bułki podpatrzyłam u Moniki, kiedyś już robiłam
ciasto drożdżowe z dodatkiem
majonezu - pluszki, a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z
wędliną,
serkiem lub
dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam..3 szkl.
mąki pszennej [ u mnie ciut więcej]2 pełne łyżki
majonezu Kieleckiego1 łyżka
oleju30 g świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
miodu1,5 płaskiej łyżeczki
soli1 szkl. ciepłej
wodyDodatkowo:ciepłe
mleko do posmarowania
bułekzłoty len Skworcu
Drożdże wymieszać z
miodem, łyżką
mąki i odrobiną
wody, odstawić w ciepłe miejsce ,żeby wyrosły. Do miski przesiać
mąkę, dodać
majonez,
sól i wyrośnięte
drożdże, stopniowo dolewać
wodę. Gdy składniki się połączą, dodać
olej.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną
mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu.Ciasto podzielić na części [ u mnie wyszło 9 ].Z każdej części formować podłużną lub okrągłą bułeczkę .Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte
bułki naciąć wzdłuż
ostrym nożem.Posmarować
mlekiem,posypać złotym lnem. Piec około 25 -30 minut w temperaturze 220 stopni .