ßßß Cookit - przepis na Grahamki - razowe bułeczki

Grahamki - razowe bułeczki

nazwa

Wykonanie

Grahamki, pyszne razowe bułeczki, niegdyś moje ulubione. Dzisiejsze leżące na sklepowych półkach są w rozmiarze XXL- dziwnie ogromne, a i w smaku nie przypominają dawnych grahamek. Mając w pamięci tamte sprzed lat zrobiłam swoje. Są pyszne, mięciutkie, puszyste z lekko chropowatą skórką i bardzo zdrowe. Przypuszczam, że orginalne grahamki miały jednak w swoim składzie o wiele mniej mąki graham, na korzyść zwykłej białej mąki chlebowej. W moich jest akurat na odwrót, dlatego są na pewno dużo zdrowsze. Bułeczki bardzo proste do przygotowania, pięknie rosną i wyglądają dokładnie jak te sprzed lat.
Składniki na 10 grahamek:
300 g mąki pszennej graham (1850)
200 g mąki chlebowej 550
1 opakowanie suchych drożdży
300-350 ml pół na pół wody z mlekiem
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
+2 łyżki mleka
Wykonanie:
wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
wyłożyć na matę lub stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki i zagnieść. Ciasto podzielić na 10 kawałków o wadze 85-88 g. Uformować grahamki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić do napuszenia. Włączyć piekarnik
wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C.
studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/grahamki-razowe-buleczki.html