Wykonanie
Grahamki, pyszne
razowe bułeczki, niegdyś moje ulubione. Dzisiejsze leżące na sklepowych półkach są w rozmiarze XXL- dziwnie ogromne, a i w smaku nie przypominają dawnych
grahamek. Mając w pamięci tamte sprzed lat zrobiłam swoje. Są pyszne, mięciutkie, puszyste z lekko chropowatą skórką i bardzo zdrowe. Przypuszczam, że orginalne
grahamki miały jednak w swoim składzie o wiele mniej
mąki graham, na korzyść zwykłej białej
mąki chlebowej. W moich jest akurat na odwrót, dlatego są na pewno dużo zdrowsze. Bułeczki bardzo proste do przygotowania, pięknie rosną i wyglądają dokładnie jak te sprzed lat.
Składniki na 10
grahamek:300 g
mąki pszennej graham (1850)200 g
mąki chlebowej 5501 opakowanie suchych
drożdży300-350 ml pół na pół
wody z
mlekiem1 łyżka
miodu1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju1 łyżeczka ciemnego
octu balsamicznego+2 łyżki
mlekaWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętośćwyłożyć na matę lub stolnicę wysypaną niewielką ilością
mąki i zagnieść. Ciasto podzielić na 10 kawałków o wadze 85-88 g. Uformować
grahamki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić do napuszenia. Włączyć piekarnikwyrośnięte
bułki posmarować
mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C.studzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO !