Wykonanie
Prawdopodobnie jest dużo osób, które myślą, że pieczenie
bułek w domu jest trudne. Tymczasem to całkiem błędne założenie. Domowe bułeczki nie dość że pyszne, to są naprawdę łatwe w przygotowaniu i jestem pewna, że każdy sobie z nimi da radę. Satysfakcja jest wielka, a i posiłek smakuje wtedy całkiem inaczej :)
Składniki na 14-16 sztuk :3 szklanki
mąki pszennej T 50040 g. świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
miodu1 płaska łyżeczka
soli200 g.
jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)4-5 łyżek
oleju0,5 szklanki ciepłego
mlekado 1 szklanki ciepłej
wodyDodatkowo :Ciepłe
mleko do posmarowania
bułekPrzygotowanie :Rozkruszone
drożdże ucieram z
mlekiem,
miodem i 2 łyżkami
maki na pastę, odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Do miski przesiewam
mąkę, dodaję
olej,
sól,
jogurt i wyrośnięty zaczyn
drożdżowy, a
potem stopniowo tyle
wody, by dało się zagnieść dość luźne ciasto. Wyrabiam je ok. 5 minut, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce. Powinno w tym czasie podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatam chwile, by pozbyć się gazów, dzielę je na 14- 16 równych części, z każdej formuję kulkę, którą nacinam
ostrym nożem na głębokość ok. 1 cm. Tak przygotowane
bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Smaruję je
mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.Przepis autorski.