Wykonanie
Jestem zachwycona procesem tworzenia tego
chleba, jego łatwością i właściwie małoróbstwem a efekt jest przepyszny. Nie powinno nikogo zdziwić,że połowa bochenka zniknęła zaraz po lekkim ostudzeniu... Przepis z bloga Skoraq cooks .
Składniki :750 g
mąki pszennej ( użyłam
maki do ciabatty )1 łyżka suchych
drożdży2 łyżeczki
soli500 ml
wody100 ml
mleka1 łyżka
mioduW przepisie jest podane aby
mleko,
wodę i
miód podgrzać. Ja tego nie robiłam od razu wymieszałam wszystkie składniki razem. Dodając zimne
mleko ciasto również nam wyrośnie tylko w dłuższym czasie.
Mleko można ewentualnie delikatnie podgrzać w mikrofali.Tak więc wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem za pomocą łyżki. Wierzch ciasta posypujemy delikatnie
mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części.Chwilkę zagniatamy, formujemy
chlebki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z gorąca
wodą.Pieczemy w temp. 240°C przez 30 minut.
Chleb będzie upieczony jeśli przy uderzeniu w spód wyda głuchy dźwięk.Smacznego :)