ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

Zapraszam dziś na łatwy w przygotowaniu, wilgotny, pyszny i sprawdzony makowiec. Można oczywiście ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej, jednak ja polecam zrobioną własnoręcznie - ma o wiele lepszy smak :)
Składniki :
1/2 kg mąki pszennej
250 g. masła
60 g. świeżych drożdży
4 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta soli
3 łyżki mleka do posmarowania
Mak :
500 g. mielonego maku
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka olejku migdałowego
2 łyżki miodu
1 łyżka miękkiego masła
Przygotowanie:
Mak (o ile nie jest mielony) zalewam wrzątkiem do zakrycia, pozostawiam do ostygnięcia, po czym odcedzam dokładnie na sicie i dwukrotnie mielę. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.
Drożdże mieszam dokładnie ze śmietaną i łyżeczką cukru na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mąkę siekam z masłem, dodaję sól, jajka ,oba cukry, skórkę cytrynową i zaczyn, zagniatam ciasto (dość rzadkie), w razie konieczności lekko podsypuję mąką. Dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję w prostokąty (długości foremki keksówki). Na każdy prostokąt wykładam połowę porcji maku, delikatnie rozprowadzam i zwijam. Końce każdego makowca podwijam pod spód, przekładam do 2 foremek wyłożonych papierem. Zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Smaruję dokładnie mlekiem i piekę przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/05/makowiec.html