Wykonanie
Zapraszam dziś na łatwy w przygotowaniu, wilgotny, pyszny i sprawdzony makowiec. Można oczywiście ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej, jednak ja polecam zrobioną własnoręcznie - ma o wiele lepszy smak :)
Składniki :1/2 kg
mąki pszennej250 g.
masła60 g. świeżych
drożdży4 łyżki gęstej
śmietany4 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego2
jajkaskórka otarta z połowy
cytrynyszczypta
soli3 łyżki
mleka do posmarowania
Mak :500 g. mielonego
maku3/4 szklanki
cukru trzcinowego1/2 szklanki
rodzynek1/3 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżeczka
olejku migdałowego2 łyżki
miodu1 łyżka miękkiego
masłaPrzygotowanie:
Mak (o ile nie jest mielony) zalewam wrzątkiem do zakrycia, pozostawiam do ostygnięcia, po czym odcedzam dokładnie na sicie i dwukrotnie
mielę. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.
Drożdże mieszam dokładnie ze
śmietaną i łyżeczką
cukru na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Mąkę siekam z
masłem, dodaję
sól,
jajka ,oba
cukry,
skórkę cytrynową i zaczyn, zagniatam ciasto (dość rzadkie), w razie konieczności lekko podsypuję
mąką. Dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję w prostokąty (długości foremki keksówki). Na każdy prostokąt wykładam połowę porcji
maku, delikatnie rozprowadzam i zwijam. Końce każdego makowca podwijam pod spód, przekładam do 2 foremek wyłożonych papierem. Zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Smaruję dokładnie
mlekiem i piekę przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.