Wykonanie
Kocham takie sałatki za prostotę :) i robię je bardzo często : na śniadanie, na obiad i kolację. Z różnymi składnikami, z różnymi sosami.Są pyszne, a przekonałam się że nawet osoby, które nie lubią warzyw są zazwyczaj mile zaskoczone głębią ich smaku.
Składniki na 1 osobę :1 liść
sałaty lollo rossokilka listków
sałaty dębolistnejniewielki kawałek
sałaty lodowej3-4 małe listki świeżej
bazylii3-4 listki świeżego, młodego
szpinaku1-2
pomidorki cherry4 cm.
ogórka1 ulubiony średni
pomidor4-5 czarnych
oliwek4-5
kaparów w zalewiekilka ziarenek
granatukilka skrawków ściętych z
twardego sera typu
parmezan2 plasterki
szynki parmeńskiejNa grzanki :2 kromki
chleba tostowego pełnoziarnistego
zioła prowansalskiechili w płatkach
sól morska1-2 łyżki
oliwyNa sos :3 łyżki lekko gazowanej
wody mineralnej2 łyżki
octu balsamico ( u mnie gęste balsamico z
białego wina)1 łyżeczka niezbyt ostrej
musztardy ( u mnie bawarska)szczypta
soliszczypta ciemnego
cukru6 łyżek
oliwyPrzygotowanie :
Chleb kroję w równą niewielką kostkę, przekładam do rondelka, wlewam
oliwę, przyprawiam
ziołami ,
chili , lekko
solę - i na niewielkim ogniu rumienię grzanki, susząc jednocze śnie - ok. 10 minut. Przekładam na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Dokładnie myję liście
sałat,
pomidory i
ogórek. Na dużym talerzu na zewnątrz układam kawałki
sałaty lollo rosso, w środku poszatkowaną
sałatę lodową.
Ogórek obieram, wycinam nasiona, kroję na paseczki - układam na sałacie lodowej. Przykrywam listkami
sałaty dębolistnej, ozdabiam listkami
bazylii i
szpinaku. Okładam różyczkę z
szynki, dookoła układam pokrojone w plasterki
pomidory i
oliwki, ozdabiam
kaparami i ziarenkami
granatu.W wodzie rozpuszczam
sól i
cukier (najwygodniej zrobić to w niewielkim słoiku z zakrętką), dodaję balsamico,
musztardę i
oliwę - mieszam dokładnie potrząsając, aż wszystkie składniki się połączą. Polewam
sałatkę sosem, posypuję grzankami.Przepis autorski.