Wykonanie
Sałatkę polecam na obiad zwłaszcza dla osób dbających o linię, bo choć sycąca i pełna smaku, to jest lekkim posiłkiem. Przygotowałam ją z gorących
ziemniaków - warto zadbać, by takie właśnie były pomimo ceny poparzonych paluchów - bo gdy polejemy je sosem, ten doskonale się z nimi łączy.
Składniki na 1 porcję :2 średniej wielkości
ziemniaki80-100 g.
tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub w
oleju)mieszanka
sałatpół zielonego
ogórkagarść
kaparów z zalewysos :1/5 szklanki lekko gazowanej
wody mineralnejduża szczypta
soliduża szczypta
cukru1 łyżeczka
octu z
białego wina lub
soku z cytryny1/5 szklanki
oliwy1 płaska łyżeczka delikatnej
musztardyPrzygotowanie :Przygotowuję sos :
wodę mineralną wlewam do małego słoiczka, dodaję
sól i
cukier. Zakręcam słoiczek i potrząsając mieszam energicznie, aż wszystko się ładnie połączy. Wtedy dodaję
oliwę,
ocet i
musztardę. Mieszam ponownie, do uzyskania emulsji.
Ziemniaki szoruję szczoteczką i gotuję w mundurkach do miękkości. Gorące obieram i kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry
ziemniaków polecam delikatnie sosem i posypuję posiekanym
szczypiorkiem. Na
szczypiorek wykładam kawałki
tuńczyka (wcześniej odsączone), posypuję porwaną na kawałki
sałatą. Na górę sałatki wykładam posiekane
kapary i
ogórka pokrojonego w drobną kostkę. Całość polewam pozostałym sosem i od razu podaję.