Wykonanie
Kotlet
schabowy upieczony wg
Magdy Gessler to kotlet usmażony z
wieprzowiny zamarynowanej uprzednio w
mleku z
cebulą. Ten spsób przygotowania
schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji". Czy jest rzeczywiście najlepszy oceń sama. Mi osobiście przeszkadzał posmak
cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi
ziemniaki i
młodą kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny.Nie tylko postępowanie z
mięsem ma znaczenie dla podniesienia smakowitości kotleta, ale kluczowym jest wybór odpowiedniej
wieprzowiny.Otóż
wieprzowina powinna być matowa, otoczona warstewką tłuszczu, a w środku poprzerastana tłuszczem, który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas.
Składniki:60-70 dkg
schabuokoło 0,5 l
mleka1
cebula1
jajkobułka tartasól,
pieprzsmalec lub
olejWykonanie:
mięso pokroić na 4-6 grubych plastrów. Jeśli chcesz kotleta na cały talerz pokrój
mięso grubo, dokładnie rozbij, najlepiej pod foliądo
mleka dodaj pokrojoną
cebulę,
sól i
pieprz, następnie ułóż rozbite kotlety i mocz 2-3 godzinyodsączone kotlety panieruj w
jajku i
bułce tartej, następnie smaż na silnie rozdgrzanym
smalcu lub
olejupodawaj z puree ziemniaczanym i np.
młodą kapustąSMACZNEGO !