Wykonanie
Smażone kotlety, panierowane w
bułce robię bardzo rzadko, głównie ze względu na ich kaloryczność. Bywają jednak takie dni, kiedy nie chce się nic wymyślać i nie chce się długo stać w kuchni. Wtedy takie danie jest bardzo wygodne. Nie wymaga żadnego myślenia i robi się szybko. Moczenie w
mleku i
cebuli powoduje że
mięso jest soczyste i delikatne.
składniki2 kotlety z
karkówki wieprzowejmąka,
jajko,
tarta bułkasólpieprzsmalec lub
olej do smażeniado namoczenia:
cebula, pokrojona w plasterki1/2 szklanki
mlekasól pieprzprzygotowanieKotlety opłukać, osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce ułożyć warstwę
cebuli na niej
mięso, na wierzchu reszta
cebuli. Zalać
mlekiem doprawionym
solą i
pieprzem, odstawić na 2 - 3 godziny, można na całą noc.Po tym czasie kotlety wyjąć z
mleka i osuszyć. Posypać lekko z obu stron
solą i
pieprzem. Panierować najpierw w
mące, nadmiar strzepując, następnie w roztrzepanym
jajku i na końcu w
tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą miękkie i rumiane (po ok 3 minuty z każdej strony). Można podawać lub patelnię przykryć i jeszcze parę minut dosmażać kotlety pod przykryciem. Smacznego!