Wykonanie
Wątróbka - najchętniej jadana ze wszystkich
podrobów, obecna w domowym menu i wielu restauracjaach. Wielu ma dylemat, czy
wątróbka na pewno jest zdrowa? Oczywiście, jest bardzo zdrowa. W
wątrobie odbywa się nautralizacja substancji toksycznych i wbrew obiegowym opiniom jest ona magazynem ale nie toksyn, tylko cennych substancji odżywczych. Posiada ogromne ilości witaminy A, witamin z gr. B, C i żelaza. Same zalety, do tego tania i bardzo prosta do przygotowania. Najczęściej jemy
wątróbkę smażoną z
cebulką.Dziś zapraszam na jeszcze prostszą wersję,
wątróbkę panierowaną.
Wątróbka jes pyszna, nie skwierczy i nie pryska przy smażeniu i nie ma opcji by się nie udała. Gdy tylko panierka się zrumieni
wątróbka jest gotowa i pyszna.
Składniki:350-400 g
wątróbki drobiowej1
jajkomąka do oprószenia
bułka tartasól,
pieprz1 szklanka
mleka - opcjonalnie
olej lub
smalec do smażeniaWykonanie:
wątróbkę obrać z błonek i naczyń krwionośnych, opłukać.Namoczyć w
mleku, by nabrała jasnej barwypo wyjęciu z
mleka osuszyć, obtoczć w
mące, następnie w w
jajku i
bułce tartej. Smażyć z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić kilka minut, by doszła. Podawać prosto z patelni oprószoną
solą i pierzem. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i domową
kiszoną kapustąSMACZNEGO!