ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa - panierowana

Wątróbka drobiowa - panierowana

nazwa

Wykonanie

Wątróbka - najchętniej jadana ze wszystkich podrobów, obecna w domowym menu i wielu restauracjaach. Wielu ma dylemat, czy wątróbka na pewno jest zdrowa? Oczywiście, jest bardzo zdrowa. W wątrobie odbywa się nautralizacja substancji toksycznych i wbrew obiegowym opiniom jest ona magazynem ale nie toksyn, tylko cennych substancji odżywczych. Posiada ogromne ilości witaminy A, witamin z gr. B, C i żelaza. Same zalety, do tego tania i bardzo prosta do przygotowania. Najczęściej jemy wątróbkę smażoną z cebulką.
Dziś zapraszam na jeszcze prostszą wersję, wątróbkę panierowaną. Wątróbka jes pyszna, nie skwierczy i nie pryska przy smażeniu i nie ma opcji by się nie udała. Gdy tylko panierka się zrumieni wątróbka jest gotowa i pyszna.
Składniki:
350-400 g wątróbki drobiowej
1 jajko
mąka do oprószenia
bułka tarta
sól, pieprz
1 szklanka mleka - opcjonalnie
olej lub smalec do smażenia
Wykonanie:
wątróbkę obrać z błonek i naczyń krwionośnych, opłukać.Namoczyć w mleku, by nabrała jasnej barwy
po wyjęciu z mleka osuszyć, obtoczć w mące, następnie w w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić kilka minut, by doszła. Podawać prosto z patelni oprószoną solą i pierzem. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i domową kiszoną kapustą
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/04/watrobka-drobiowa-panierowana.html