Wykonanie
Kotlety Schabow e według
Magd y Gessler charakteryzują się delikatnością, soczystością i niezwykłym, ciekawym smakiem .
Schabowe Gessler wyróżn ia spo s ób przygotowywania - inny niż klasyczne. Kotlety przed usmażeniem namaczane są w
mleku z
cebulą, dzięki
czemu mają tak niezwykły i nowy smak, pon adto
Magda Gessler zaleca aby
schabowe smażyć na
smalcu. Gessler wskazuje również, aby z kg
schabu powstał y ok. 4 bardzo d uże kotlety, jednak oczywiście jeżeli wolimy mniejsze porcje - możemy przygotować mniejsze kotleciki .ok. 500 g
schabuduża
cebulaok. 500 ml
mlekasólpieprzok. pół szklanki
bułki tartej2
jajkasmalec do smażenia
Schab dzielimy na plastry (Gessler zaleca z kg
schab u przygotować 4 kotlety, które wyjdą wielkości dużego talerza, jednak jeżeli chcemy możemy przygotować mniejsze, zgrabniejsze kotleciki
schabowe), a następnie rozbijamy na kotlety.
Cebulę kroimy w piórka, przekładamy do pojemnika z przygotowanym
mięsem i zalewamy
mlekiem tak aby każda porcja
mięsa została zakryta.Przyp rawiamy
solą,
pieprzem i odstawiamy na ok. 3-4 godz iny .Po tym czasie m
ięso maczamy w rozbełtanych jajkach z szczyptą
soli, a na końcu obtaczamy w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym
smalcu z obu stron na złoty kolor.Gotowe kotlety
schabowe podajemy z
ziemniakami okra szonymi smażoną
cebulką z
masłem oraz dowolnymi sała
tkami.