ßßß Cookit - przepis na Kotlety Schabowe Magdy Gessler (Moczone w Mleku i Cebuli)

Kotlety Schabowe Magdy Gessler (Moczone w Mleku i Cebuli)

nazwa

Wykonanie

Kotlety Schabow e według Magd y Gessler charakteryzują się delikatnością, soczystością i niezwykłym, ciekawym smakiem . Schabowe Gessler wyróżn ia spo s ób przygotowywania - inny niż klasyczne. Kotlety przed usmażeniem namaczane są w mleku z cebulą, dzięki czemu mają tak niezwykły i nowy smak, pon adto Magda Gessler zaleca aby schabowe smażyć na smalcu. Gessler wskazuje również, aby z kg schabu powstał y ok. 4 bardzo d uże kotlety, jednak oczywiście jeżeli wolimy mniejsze porcje - możemy przygotować mniejsze kotleciki .
ok. 500 g schabu
duża cebula
ok. 500 ml mleka
sól
pieprz
ok. pół szklanki bułki tartej
2 jajka
smalec do smażenia
Schab dzielimy na plastry (Gessler zaleca z kg schab u przygotować 4 kotlety, które wyjdą wielkości dużego talerza, jednak jeżeli chcemy możemy przygotować mniejsze, zgrabniejsze kotleciki schabowe), a następnie rozbijamy na kotlety.
Cebulę kroimy w piórka, przekładamy do pojemnika z przygotowanym mięsem i zalewamy mlekiem tak aby każda porcja mięsa została zakryta.
Przyp rawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 3-4 godz iny .
Po tym czasie m ięso maczamy w rozbełtanych jajkach z szczyptą soli, a na końcu obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.
Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami okra szonymi smażoną cebulką z masłem oraz dowolnymi sała tkami.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/11/kotlety-schabowe-magdy-gessler-moczone.html