ßßß Cookit - przepis na Pasta szprotkowa do chleba - expresowa

Pasta szprotkowa do chleba - expresowa

nazwa

Wykonanie

Nie namawiam do jedzenia serków topionych, choć są pyszne i osobiście bardzo je lubię, bo w swoim składzie mają niestety multum tłuszczu, które nie służą naszemu zdrowiu. Jednak dla odmiany warto czasem kupić serek topiony "light" i zrobić pastę szprotkową. Ten ciekawy przepis znalazłam u Hanny Szymanderskiej. Drugi składnik pasty to szprotki i te są jak najbardziej godne polecenia. To świetne źródło witaminy A i D, mają dużo białka, kwasów omega-3 i bogactwo wapnia. Rybki jemy w całości wraz z ośćmi i kręgosłupem. Pasta jest bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania.
Składniki:
mała puszka wędzonych szprotek (użyłam szprotek w pomidorach)
mała cebula - opcjonalnie
3 serki topione lub 6 trójkątów
szczypiorek
sól, pieprz
Wykonannie:
zmiksować serki ze szprotkami wyłowionymi z sosu, sokiem cytrynowym i drobniutko posiekana cebulką oraz pieprzem na gładka jednolitą masę
wymieszać ze szczypiorkiem i lekko schłodzić przed podaniem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/pasta-szprotkowa.html