ßßß Cookit - przepis na Pierogi "ruskie" z cukinią

Pierogi "ruskie" z cukinią

nazwa

Wykonanie

Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie, choć niektórzy twierdzą, iż młode ziemniaki nie nadają się na pierogowy farsz. Nadają się, nadają, tylko musisz użyć "mączystej odmiany" ziemniaka. Twarożki przyjechaly ze mną z Polski i czekały cierpliwie na swoją kolej, także nie miałam wyboru. I właśnie przy okazji produkcji ruskich pierogów, zrobiłam mały eksperyment i do części ziemniaków zamiast sera dodałam startą na tarce cukinię i powstały dzisiejsze cukiniowe pierożki. Są bardzo delikatne, naprawdę pyszne. Polecam!
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1-2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
500 g mączystych ziemniaków
1 spora cukinia - około 300 g
1 cebula
sól, pieprz
świeże oregano lub majeranek
1 łyżka masła gheee
do okraszenia: boczek, cebula
Wykonanie:
cebulę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na łyżce masła. Dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię i przesmażyć razem
ugotowane ziemniaki ubić tłuczkiem, połączyć z podsmażoną cukinią i cebulką. Sowicie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekanym oregano lub majerankiem
mąkę z ciepłą wodą, solą i oliwą umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste nieklejące się ciasto. Można zagnieść je ręcznie, w razie potrzeby podsypywać mąką
rozwałkować cienko, wykrawać foremką "kółka", nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiając brzegi
gotować kilka minut od wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody
podawać okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką. Super smakują z zimnym kefirem lub maślanką
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/08/pierogi-ruskie-z-cukinia.html