Wykonanie
Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie, choć niektórzy twierdzą, iż
młode ziemniaki nie nadają się na pierogowy farsz. Nadają się, nadają, tylko musisz użyć "mączystej odmiany"
ziemniaka.
Twarożki przyjechaly ze mną z Polski i czekały cierpliwie na swoją kolej, także nie miałam wyboru. I właśnie przy okazji produkcji ruskich pierogów, zrobiłam mały eksperyment i do części
ziemniaków zamiast
sera dodałam startą na tarce
cukinię i powstały dzisiejsze
cukiniowe pierożki. Są bardzo delikatne, naprawdę pyszne. Polecam!
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody1-2 łyżki
oleju1/4 łyżeczki
soliSkładniki na farsz:500 g mączystych
ziemniaków1 spora
cukinia - około 300 g1
cebulasól,
pieprzświeże
oregano lub
majeranek1 łyżka
masła gheeedo okraszenia:
boczek,
cebulaWykonanie:
cebulę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na łyżce
masła. Dodać startą na grubych oczkach tarki
cukinię i przesmażyć razemugotowane
ziemniaki ubić tłuczkiem, połączyć z podsmażoną
cukinią i
cebulką. Sowicie doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać z posiekanym
oregano lub
majerankiemmąkę z ciepłą
wodą,
solą i
oliwą umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste nieklejące się ciasto. Można zagnieść je ręcznie, w razie potrzeby podsypywać
mąkąrozwałkować cienko, wykrawać foremką "kółka", nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiając brzegigotować kilka minut od wypłynięcia w dużej ilości osolonej
wodypodawać okraszone podsmażonym
boczkiem z
cebulką. Super smakują z zimnym
kefirem lub
maślankąSMACZNEGO !