Wykonanie
Dzień dobry moje słoneczka, jak tam wasze zdrówko i samopoczucie ? mam nadzieję, że wszystko dobrze. A jak wasze przygotowania do świąt ? u mnie na spokojnie. Prezenty wszystkie już zrobione, pierożki zrobione i zamrożone, bigos zrobiony. Czekają mnie jeszcze paszteciki,
ryba po grecku i
sałatka jarzynowa bez której nie wyobrażamy sobie świąt, no i barszczyk jeszcze.Dzisiaj mam dla was pierożki ruskie, ale z dodatkiem podsmażonego
boczku i dużej ilości
cebulki. Wyszły przepyszne i część zjedliśmy a część już zamroziłam. Jeżeli macie ochotę to zapraszam i życzę wam cudownego dnia.Składniki:ciasto na pierogi- 500 g
mąki pszennej typ 500- 250 ml gorącej, przegotowanej
wody- szczypta
soli- 3 łyżki
olejufarsz- 500 g ugotowanych
ziemniaków- 300 g
twarogu półtłustego-
sól himalajska- świeżo zmielony
pieprz- 2
cebule- 200 g
boczku parzonego - użyłam od Masarnia Władysławowo Zawistowski- łyżka
masła- 2 łyżeczki
majerankuZiemniaki razem z
twarogiem tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na łyżce
masła.
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni tak długo, aż
boczek się wytopi. Dodajemy do
ziemniaków. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy
mąkę,
sól,
olej i gorącą - świeżo przegotowaną
wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.Do garnka wlewamy
wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju do
wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Można je schować
potem w woreczki i zamrozić. My najbardziej lubimy podsmażone z dodatkiem jeszcze podsmażonego
boczku. Pysznie mówię wam, uwielbiamy takie pierożki.