ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj znów kuchnia polska :)
A w niej: pierogi ruskie! :D
Mięciutkie ciasto i dobrze przyprawiony farsz z ziemniaków, twarogu i cebuli.
Mmm... rozpływają się w ustach!
Spróbujcie sami!
KONIECZNIE! :)
Potrzebujemy (składniki na ok. 20 pierogów):
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżkę oleju
szczyptę soli
Farsz:
250 g ziemniaków
250 g twarogu
1 cebulę
2 łyżki masła
sól
pieprz
Krok po kroku:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
W tym czasie przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzącą wodę. Mieszamy chwilę łyżką, następnie ręką wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je gorącym talerzem lub miską i odstawiamy na 15 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto na pierogi wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy na nie ok. 2 łyżeczek farszu i dokładnie sklejamy brzegi pierogów.
Pierogi przekładamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy kilka minut - gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.
Podajemy z podsmażoną cebulką lub boczkiem.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/01/pierogi-ruskie.html