Wykonanie
Dzisiaj znów kuchnia polska :)A w niej: pierogi ruskie! :DMięciutkie ciasto i dobrze przyprawiony farsz z
ziemniaków,
twarogu i
cebuli.Mmm... rozpływają się w ustach!Spróbujcie sami!KONIECZNIE! :)
Potrzebujemy (składniki na ok. 20 pierogów):Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki wrzątku1 łyżkę
olejuszczyptę
soliFarsz:250 g
ziemniaków250 g
twarogu1
cebulę2 łyżki
masłasólpieprzKrok po kroku:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.W tym czasie przygotowujemy ciasto: przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
olej i wlewamy małym strumieniem wrzącą
wodę. Mieszamy chwilę łyżką, następnie ręką wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je gorącym talerzem lub miską i odstawiamy na 15 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle.Ugotowane
ziemniaki i
ser przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy widelcem, dodajemy
cebulę i doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Ciasto na pierogi wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy na nie ok. 2 łyżeczek farszu i dokładnie sklejamy brzegi pierogów.Pierogi przekładamy do garnka z wrzącą osoloną
wodą i gotujemy kilka minut - gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.Podajemy z podsmażoną
cebulką lub
boczkiem.Smacznego! :)