Wykonanie
Pierogi ruskie powinny być pierwszym wpisem na moim blogu, niestety nie są, bo nie codziennie je robię. Najchętniej jednak jadłabym je codziennie i nie wiem czy kiedykolwiek by mi się znudziły. Uwielbiam ruskie właściwie od zawsze. W moim domu, tylko ja byłam ich fanką, także bardzo wcześnie zaczęłam robić je sama. Przez wiele, wiele lat moje pierogi były bielusieńkie. Tak jak zmieniała się świadomość tego co jem, moje pierogi zmieniły kolor na nieco ciemiejszy, z racji rodzaju użytej
mąki. Są tak samo pyszne, a o ileż zdrowsze. Są dania, które w całości robię z
mąki pełnoziarnistej. W pierogach jednak tylko 2/3 to
mąka z pełnego przemiału. Mocnego
razowy posmak ciasta kłóciłby się z delikatnym smakiem ziemniaczano -
serowego nadzienia.Składniki na ciasto pierogowe ( na około 70 pierogów) :450 g
mąki (300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej i 150 g
mąki pszennej 550)250 - 270 ml gorącej
wody (w zależnosci od rodzaju
mąki )1 łyżka dobrego
olejuszczypta
soliNadzienie pierogowe :
50 dag
ziemniaków30 dag
białego sera1
cebula1 łyżka suszonego
majerankusól,
pieprz z młynka do smakuDodatkowo :150 dag
boczku1
cebula2 łyżki
olejuWYKONANIE:
Ser i ugotowane
ziemniaki zemleć lub ubić tłuczkiem, wymieszać z drobno posiekaną, zrumienioną na tłuszczu
cebulką i
majerankiem, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Z
mąki i gorącej
wody wyrobić starannie ciasto.
Jajka nie dodaję, bo to powoduje, że ciasto jest zbyt twarde. Bez dodatku
jajka ciasto jest dużo delikatniejsze i łatwiej lepią się pierogi.Ciasto cienko rozwałkować ( około 2 mm), wykrawać kółka, nakładać po 1 łyżeczce nadzienia i lepić pierogi .Gotować w dużej ilości osolonej
wody z dodatkiem 1 łyżki
oleju ( żeby się nie sklejały). Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać z podsmażonym
boczkiem z
cebulką. Do pierogów najlepiej smakuje
kefir lub kwaśne
mleko. Smacznego!