Wykonanie
Pyszny i bardzo elegancki sernik. Cudnie wygladał na wielkanocnym
stole. Uświetni także wszystkie inne świąteczne i rodzinne uroczystości, takie jak chrzciny czy komunie. Sernik 3D, bowiem jest potrójnie
kokosowy - spód, masa serowa i biała czapa z
kokosa zdobiąca wierzch sernika. Bok sernika oblany jest
białą czekoladą. Kompozycja smakowa jak z ze znanych kuleczek raffaello. Dla naszych kubków
smakowych jest to kokosowa rozkosz w trójwymiarze. Sernik ma idealną kremowo-aksamitną konsystencję, dzięki połączeniu
sera,
jogurtu greckiego i kremu
kokosowego. Połączenie doskonałe, wypróbowane już we wcześniejszych moich przepisach. Sernik, który uwiedzie swoim smakiem każdego łasucha. Bardzo polecam!Sernik na tortownicę o przekroju 23 cm.Składniki na spód sernika :100 g
mąki50 g
masła25 g
cukru1,5 łyżki
wiórków kokosowych1
surowe żółtko1-2 łyżki zimnej
wody - opcjonalnieSkładniki na masę
serową :500 g
sera potrójnie zmielonego z wiaderka ( u mnie Schichtkäse)200 g
jogurtu greckiego 10%180-200 g kremu
kokosowego z puszki3
jajka L3/4 - 1 szklanki
cukru1
budyń waniliowy lub 3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
MalibuSkładniki na masę
kokosową :150 g
wiorków kokosowych2-3 łyżki
cukru lub nawet 3/4 szklanki1 szklanka
mleka kokosowego1 łyżka
soku z cytryny1-2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
białkadodatkowo :100 g
białej czekolady i raffaello do dekoracjiWykonanie:składniki na spód sernika zagnieść na jednolitą masę. W razie potrzeby, gdyby ciasto było bardzo zwięzłe dodać 1-2 łyżki zimnej
wody. Uformowac kulę, zawinąćw folie i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wylepić dno tortownicy
ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180°C około 10-15 minuttortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować
masłem. W misie miksera umieścić
ser,
jogurt grecki, zebrać i dodać górną, gęstą, białą część z puszki
mleka kokosowego i
cukier. Przez sitko przesiać
budyń waniliowy lub
mąkę ziemniaczaną ( gdy używasz
mąki ziemniaczanej dodaj
cukier lub extrakt
waniliowy ). Wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po jednym
jajku. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu wmieszać do masy serowej
likier kokosowymasę
serową wyłożyć na podpieczony spód i piec w 160°C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec 1 godzinę w międzyczasie przygotować masę
kokosową. Pozostałe resztki w puszce po
mleku kokosowym wymieszać, odmierzyć 200 ml, przelać do rondelka i podgrzać.
Wiórki kokosowe wymieszać z
cukrem. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki dodaj 3/4 szklanki
cukru, wtedy sernik bardziej upodobni się smakiem do raffaello, gdyż w orginale jest ono bardzo słodkie. Wiórki zalać gorącym
mlekiem kokosowym i odstawić 30-45 minut. Ubić pianę z 2
białek na sztywno z dodatkiem 1 łyżki
soku z cytryny. Na pianę przesiać 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i dodać namoczone wiórki. Delikatnie i dokładnie wymieszaćpo 1 godzinie pieczenia sernika, wyjmij go z piekarnika i rozłóż delikatnie i równomiernie ( sernik będzie jeszcze cały drżący) przygotowana masę
kokosową. Najlepiej wyrównać ją przy pomocy widelca. Włóż z powrotem do piekarnika, podkręć temperature do 180°C i piecz jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i studź przez pół godziny przy uchylonych drzwiczkach. Następnie studź na kratce. Gdy sernik ostygnie zdejmij obręcz. w kapieli
wodnej rozpuść
bialą czekoladę dodając do połamanej
czekolady 1-2 łyżki
mleka kokosowego ( resztki z puszki). Gdy masa będzie już zastygać przy pomocy noża posmaruj nią boki sernika. Sernik na noc wstaw do lodówki. Masa serowa przez noc się ustabilizuje, a mocno schłodzony smakuje wyśmienicie. Przed podaniem przekrój raffaello na pół i udekoruj kokosowymi kulkami sernik.ŻYCZĘ SMACZNEGO !