ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowy z jagodami

Sernik kokosowy z jagodami

nazwa

Wykonanie

Sezon jagodowy w pełni, zapraszam zatem na wakacyjny sernik jagodowy. Jeśli nie przeszakadza Ci fioletowy uśmiech na pewno się na niego skusisz. Ponieważ mam niebywałą słabość do serników, na ten jagodowy czekałam już od dawna. I tak pierwsze zakupione jagody wylądowały w serniku, nie licząc śniadaniowej owsianki z jagodami.
Ten sernik potwierdza, iż eksperymety w kuchni się opłacają. Najsmaczniejsze potrawy powstają wtedy, gdy się zupełnie tego nie spodziewamy. Dodatek mleka kokosowego, oprócz bardzo miłego , delikatnego kokosowego posmaku czyni sernik niebywale kremowym i aksamitnym. Tu opuściłam dodatek jogurtu greckiego, pojawiający się w moich ostatnich sernikach, a ser połączyłam z całą puszką mleka kokosowego bez odzielania jego białej części. Smakuje bajecznie. Bardzo polecam, bo ten wspaniały sernik możesz upiec tylko w sezonie jagodowym.
Składniki na dużą tortownicę:
170 g owsianych ciasteczek kokosowych
40 g masła
750 kg sera 3 x mielonego
1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zagęszczaczy)
4 jajka L
1 budyń waniliowy + 1 łyżka mąki
200 g cukru
200- 300 g czarnej jagody
2- 3 łyżki Malibu- opcjonalnie
Wykonanie:
ciasteczka pokruszyć w kielichu blendera lub przy pomocy wałka w woreczku foliowym i połączć z masłem. Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej obręcz wysmarować masłem
ser wymieszać mikserem razem z mlekiem kokosowym, cukrem, budyniem i mąką przesianymi przez sitko na gładką masę bez grudek
do masy serowej wbijać kolejno po 1 całym jajku i mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Masa będzie stosunkowo rzadka
masę wylać na przygotowany ciasteczkowy spód i delikatnie rozrzucić na górze jagody. Pierwsze owoce delikatnie zatopią się w masie serowej, ale już następna warstwa osiądzie na wierzchu
wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 75-90 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki, środek pozostanie lekko drżący. Poczatkowo studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego wystudzenia wystawić na kratkę kucheną
podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować na talerzyku jagodami lub polewą jagodową
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
UWAGI: Jakość użytego mleka kokosowego ma zasadnicze znaczenia dla smaku i konsytencji sernika. Mleko z zawartością iluś E plus, zagęszczacze powoduje, że sernik zamiast aksamitny, staje się zwarty, suchy i podejrzenie szybko się piecze.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/07/sernik-kokosowy-z-jagodami.html