Wykonanie
Sezon
jagodowy w pełni, zapraszam zatem na wakacyjny sernik
jagodowy. Jeśli nie przeszakadza Ci fioletowy uśmiech na pewno się na niego skusisz. Ponieważ mam niebywałą słabość do serników, na ten
jagodowy czekałam już od dawna. I tak pierwsze zakupione
jagody wylądowały w serniku, nie licząc
śniadaniowej owsianki z
jagodami.Ten sernik potwierdza, iż eksperymety w kuchni się opłacają. Najsmaczniejsze potrawy powstają wtedy, gdy się zupełnie tego nie spodziewamy. Dodatek
mleka kokosowego, oprócz bardzo miłego , delikatnego
kokosowego posmaku czyni sernik niebywale kremowym i aksamitnym. Tu opuściłam dodatek
jogurtu greckiego, pojawiający się w moich ostatnich sernikach, a
ser połączyłam z całą puszką
mleka kokosowego bez odzielania jego białej części. Smakuje bajecznie. Bardzo polecam, bo ten wspaniały sernik możesz upiec tylko w sezonie
jagodowym.Składniki na dużą tortownicę:
170 g owsianych
ciasteczek kokosowych40 g
masła750 kg
sera 3 x mielonego1 puszka
mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zagęszczaczy)4
jajka L1
budyń waniliowy + 1 łyżka
mąki200 g
cukru200- 300 g
czarnej jagody2- 3 łyżki
Malibu- opcjonalnieWykonanie:
ciasteczka pokruszyć w kielichu blendera lub przy pomocy wałka w woreczku foliowym i połączć z
masłem. Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej obręcz wysmarować
masłemser wymieszać mikserem razem z
mlekiem kokosowym,
cukrem,
budyniem i
mąką przesianymi przez sitko na gładką masę bez grudekdo masy serowej wbijać kolejno po 1 całym
jajku i mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Masa będzie stosunkowo rzadkamasę wylać na przygotowany
ciasteczkowy spód i delikatnie rozrzucić na górze
jagody. Pierwsze
owoce delikatnie zatopią się w
masie serowej, ale już następna warstwa osiądzie na wierzchuwstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 75-90 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki, środek pozostanie lekko drżący. Poczatkowo studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego wystudzenia wystawić na kratkę kuchenąpodawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować na talerzyku
jagodami lub polewą
jagodowąŻYCZĘ SMACZNEGO !UWAGI: Jakość użytego
mleka kokosowego ma zasadnicze znaczenia dla smaku i konsytencji sernika.
Mleko z zawartością iluś E plus, zagęszczacze powoduje, że sernik zamiast aksamitny, staje się zwarty, suchy i podejrzenie szybko się piecze.