Wykonanie
Chrupiący sernik ze
słonecznikiem i
czereśniami - idealny na lato.
Czereśnie nie należą do moich ulubionych
owoców, jednak tegoroczne są tak wyjątkowo słodkie i aromatyczne, że najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Te wylądowały w serniku. Masa serowa to mój nowy eksperyment Tym razem połączyłam całą zawartość puszki
mleka kokosowego z
serem. Wyszło pysznie! Sernik jest zwarty, a przy tym cudownie kremowy z delikatną
kokosową nutą, po prostu idealny. Oj, jest pełen smaków, bo i spód z
kokosowych ciasteczek oblanych
czekoladą i chrupiącą polewą ze słodkimi
pestkami słonecznika. Dzieje się, ale smaki są idealnie zrównoważone. Schłodzony w lodówce, a taki jest najsmaczniejszy jest idealnym deserem na upalne dni.Składniki na spód sernika:
ciasteczka owsiane
kokosowe w
czekoladzie -170 g40 g
masłaSkładniki na masę
serową750g
sera ( u mnie wiaderko z Piątnicy)puszka
mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt)220 g
cukru4
jajka L1
budyń waniliowy1 łyżka
mąki ziemniaczanejWykończenie sernika:100 g pestek
słonecznika100 g
śmietany kremówki50 g
cukru300-350 g
czereśniWYKONANIE:
ciasteczka umieścić w kielichu blendera, dodać zimne
masło i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piaskutortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Bok wysmarować
masłem. Wyłożyć
ciasteczkowa masę i wklepać w dno dociskając grzbietem łyżki. Odstawić do lodówki do stężenianastawić piekarnik na 180°C
ser wymieszać przy pomocy miksera z
mlekiem kokosowym. Użyć całej zawartości puszki tzn. gęstej
śmietanki kokosowej razem z
wodą kokosową. Dodać
cukier, przesiany przez sitko
budyń i dodatkowo 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej. Do masy wbijać po jednym
jajku i miksować tylko do połączenia składnikówrozpuścić 50 g
masła z 50 g
cukru, mieszając uważać, by nie stało się brązowe. Dodać
śmietanę i całość zagotować. Wrzucić
pestki słonecznika i masę wystudzićmasę
serową wylać na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię. Rozłożyć równomiernie wypestkowane
czereśnie, a nastepnie delikatnie rozprowadzić masę
śmietanową z
pestkami słonecznikawstawić formę z
ciastem do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut, do zrumienienia masy
śmietanowo - słonecznikowej. Boki sernika będą ścięte, natomiast sam środek pozostanie lekko drżącypoczatkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć sernik z piekarnika na kratkę kuchenną. Ciasto wystudzić w formie przez całą noc w lodówce.przed podaniem zdjąć obręcz i przełożyć sernik na pateręSMACZNEGO !UWAGI : do tego ciasta pasują również
wiśnie i każde inne małe lekkie
owoce (surowa masa jest bardzo rzadka ). Zamiast pestek
słonecznika można użyć
płatków migdałowych lub mielonych
orzechów