Wykonanie
Sernik w pięknym jesiennym
pomarańczowo-złocistym kolorze. Już sam widok poprawia humor. Przyznam, że sernik z puree z dyni robiłam po raz pierwszy. I to nie dlatego, że nie lubię dyni, wprost przeciwnie uwielbiam pod każdą postacią. Obawiałam się jednak smaku dyni na słodko, a okazało się, że
dynia to również świetne warzywo deserowe. Ten sernik jest nie tylko wyjątkowy, a wręcz doskonały - aksymitny i bardzo kremowy w smaku. To dodatek kremu
kokosowego nadaje sernikowi ową jedwabistość. Zachęcam do stososowanią
mleka kokosowego jako zamiennika dla
śmietany kremówki i
jogurtu greckiego, nie tylko ze względów
smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Tłuszcze zawarte w
mleku kokosowym są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli nigdy nie piekłaś sernika z dodatkiem dyni, gorąco polecam i zapraszam do przepisu.Składniki na spód :
100 g
ciasteczek amarettini60 g sucharków50 g
masłaSkładniki na msę
serową :500 g
sera twarogowego250 g puree z
dynii Hokkaido230 g
mleka kokosowego (75 %)4
jaja M3 łyżki
mąki ziemniaczanej220 g
cukru (pełna szklanka)dodatkowo: 15
ciasteczek amarettini do przybraniaWykonanie:Składniki na spód sernika zblendować, do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wylepić nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Obręcz tortownicy wysmarować
masłem. Odstawić do lodówki, żeby masa stężała.Jeśli nie masz przygotowanego puree z
dynii, musisz
dynię upiec.
Dynię przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w 2-cm szpalty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Miękką
dynię zblendować, a następnie całość przetrzeć przez sito.Składniki na masę
serową umieścić w misie miksera i dodając po jednym
jajku zmiksować na jednolitą masę. Masę
serową wylać na wcześniej przygotowany spód.Piekarnik rozgrzać do 175°C. W tej temperaturz piec sernik 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 60-70 minut. Środek pozostanie lekko drżący. Pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku i studzić powoli przy uchylonych drzwiczkach.Sernik schłodzić w lodówce przez całą noc. Udekorować
ciasteczkami amarettini. Życzę smacznego!