ßßß Cookit - przepis na Sernik z dynią, mlekiem kokosowym i amarettini

Sernik z dynią, mlekiem kokosowym i amarettini

nazwa

Wykonanie

Sernik w pięknym jesiennym pomarańczowo-złocistym kolorze. Już sam widok poprawia humor. Przyznam, że sernik z puree z dyni robiłam po raz pierwszy. I to nie dlatego, że nie lubię dyni, wprost przeciwnie uwielbiam pod każdą postacią. Obawiałam się jednak smaku dyni na słodko, a okazało się, że dynia to również świetne warzywo deserowe. Ten sernik jest nie tylko wyjątkowy, a wręcz doskonały - aksymitny i bardzo kremowy w smaku. To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi ową jedwabistość. Zachęcam do stososowanią mleka kokosowego jako zamiennika dla śmietany kremówki i jogurtu greckiego, nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Tłuszcze zawarte w mleku kokosowym są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli nigdy nie piekłaś sernika z dodatkiem dyni, gorąco polecam i zapraszam do przepisu.
Składniki na spód :
100 g ciasteczek amarettini
60 g sucharków
50 g masła
Składniki na msę serową :
500 g sera twarogowego
250 g puree z dynii Hokkaido
230 g mleka kokosowego (75 %)
4 jaja M
3 łyżki mąki ziemniaczanej
220 g cukru (pełna szklanka)
dodatkowo: 15 ciasteczek amarettini do przybrania
Wykonanie:
Składniki na spód sernika zblendować, do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wylepić nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Obręcz tortownicy wysmarować masłem. Odstawić do lodówki, żeby masa stężała.
Jeśli nie masz przygotowanego puree z dynii, musisz dynię upiec. Dynię przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w 2-cm szpalty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Miękką dynię zblendować, a następnie całość przetrzeć przez sito.
Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i dodając po jednym jajku zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. W tej temperaturz piec sernik 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 60-70 minut. Środek pozostanie lekko drżący. Pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku i studzić powoli przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik schłodzić w lodówce przez całą noc. Udekorować ciasteczkami amarettini. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/10/sernik-z-dynia-i-mlekiem-kokosowym.html