Wykonanie
Sernik to chyba ciasto, które ostatnio piekę najczęściej. Mimo tego, dawno nie zdarzyło mi się upiec dokładnie takiego samego wypieku. Ciasto to
daje tyle możliwości wyżycia się kulinarnego, że pewnie nie zabraknie mi pomysłów jeszcze przez kilka lat. Dziś, coś dla miłośników klasyki.Spód sernika:160 g jasnych
ciasteczek60 g
masłaCiastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym
masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy (o średnicy 25 cm).Masa serowa:Masa serowa:1000 g
sera do serników230 g
cukru100 g
śmietany 12%4
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej150 g kropek
czekoladowych do pieczenia (białych i czarnych)
Ser,
cukier,
jajka,
śmietanę oraz
mąkę ziemniaczaną wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym
spodem. Na wierzch rzucamy białe i ciemne kropki
czekoladowe. Ciasto pieczemy prze 65-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.