Wykonanie
Od jakiegoś czasu chodził za mną delikatny, kremowy sernik. Kupiłam więc
ser i do pracy. Sernik wyszedł dokładnie taki jaki sobie wymarzyłam. Do tego był to mój pierwszy sernik pieczony w kąpieli
wodnej. Nie taki diabeł straszny. Od teraz chyba już będą piekła w ten sposób większość serników.
Składniki:650 g
sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)3
jajka1 niepełna szklanka drobnego
cukru250 g
ciastek owsianych70 – 90 g miękkiego
masłaWykonanie:Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta owsiane zmielić blenderem. Dodać miękkie
masło i wymieszać, aż powstanie mieszanka o konsystencji mokrego piasku. Ilość
masła zależy od rodzaju
ciastek, jakie użyjemy. Ważne, żeby otrzymać dobrą konsystencję
spodu. Wymieszać wysypać na dno tortownicy. Wyłożyć nią dno i brzegi tortownicy na wysokość około ok. 1,5 – cm. Można sobie pomóc tutaj szklanką o płaskim dnie. Tortownicę wstawić do lodówki na 20 – 30 minut, aby spód się schłodził. Następnie przygotować folię aluminiową. Zawinąć dno tortownicy i boki dokładnie przyciskając. Folię ułożyć na krzyż tak, aby
woda się nie dostała do środka tortownicy. Ja owinęłam moją tortownicę 4 kawałkami folii.
Ser wymieszać robotem z
cukrem. Dodawać po jednym
jajku. Gotową mieszankę
serową wylać tortownicy. Owiniętą folią tortownicę wstawić do drugiej, szerszej formy. Wlać wrzątek do szerszej formy tak, aby
woda sięgała do połowy formy z sernikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 50 – 60 minut. Sprawdzić czy sernik jest ścięty. Następnie wyjąć go z formy z
wodą i odstawić w formie do ostudzenia. Schłodzony sernik pokroić.