Wykonanie
Idealny sernik dla miłośników
masła orzechowego, lekko słonawy ma naprawdę wyjątkowy smak! A
polewa czekoladowa jest idealna! Przepis pochodzi z "moich wypieków"
Składniki na spód:200 g
ciastek digestive3 Snickersy50 g
masła, w temperaturze pokojowejWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Masę
ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy wyrównać. Odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:500 g
sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie3
jajka3
żółtka200 g drobnego
cukru125 ml gęstej kwaśnej
śmietany (przynajmniej 18%)250 g gładkiego
masła orzechowegoWszystkie składniki umieścić w mikserze badź w malakserze i zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z
ciastek.Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do momentu, gdy sernik będzie ścięty i wypieczony z wierzchu. W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.Składniki na polewę:250 ml kwaśnej gęstej
śmietany (przynajmniej 18%)100 g
czekolady mlecznej30 g
cukruWszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.Wyjać upieczony sernik z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu
polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.