ßßß Cookit - przepis na Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Idealny sernik dla miłośników masła orzechowego, lekko słonawy ma naprawdę wyjątkowy smak! A polewa czekoladowa jest idealna! Przepis pochodzi z "moich wypieków"
Składniki na spód:
200 g ciastek digestive
3 Snickersy
50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy wyrównać. Odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
3 żółtka
200 g drobnego cukru
125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
250 g gładkiego masła orzechowego
Wszystkie składniki umieścić w mikserze badź w malakserze i zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z ciastek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do momentu, gdy sernik będzie ścięty i wypieczony z wierzchu. W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.
Składniki na polewę:
250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
100 g czekolady mlecznej
30 g cukru
Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.
Wyjać upieczony sernik z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/08/sernik-z-masem-orzechowym.html