Wykonanie
Nie planowałam tego deseru, ale tak się złożyło, że musiałam coś wyjąć z zamrażalnika, żeby włożyć coś innego i padło na
maliny. Miałam je zmiksować i zjeść z
cukrem ale to byłoby zbyt proste. Dlatego, zrobiłam crumble (co nie oznacza, że jest ono skomplikowane:)
Maliny są dla mnie najlepszymi
owocami do zapiekania, chociaż jest wiele innych wspaniałych, żadne nie pachną tak jak właśnie
malinki. Dodałam odrobinę wiórek
kokosowych i to był bardzo dobry pomysł.
Składniki:100 g
masła4 łyżki
cukru200 g
mąki4 łyżki wiórek
kokosowychok. 2 szklanek
malinNa patelni rozpuścić,
masło, dodać
cukier i mieszać, aż się rozpuści. Wtedy dodać
mąkę i mieszać, tak długo aż
masło wsiąknie w
mąkę i powstanie kruszona. Odstawić do wystygnięcia. Na dno wysmarowanych naczynek żaroodpornych wsypać odrobinę wiórek, następnie nałożyć
maliny i przysypać kruszonką. Wierzch posypać resztą wiórek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać na rumiano. (ok. 15 min).Smacznego:)