Wykonanie
Zimno, szaro, smutno, za oknem szaleje wiatr … i jak tu sobie pomóc? Jak wywołać uśmiech na strudzonej buźce? Oto przepis na poprawę humoru, który nawet najgorszy dzień przemieni w rozkoszne chwile. Trochę krzątania po kuchni a nasze mieszkanie wypełni zniewalający, kusicielski,
czekoladowy zapach, który skutecznie oddzieli nas od szarej rzeczywistości. Każde zatopienie zębów w czekoladowej doskonałości wyzwala niezliczone ilości endorfin … czego chcieć więcej od życia w takiej chwili ;)
Póki co, przepis ten jest podstawowym.
Doczeka się zapewne niejednej modyfikacji ;)
Składniki: na blachę o wielkości 22×32 cm2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 kostka
masła100 g
mąki300 g
cukru6 jaj50 g łuskanych włoskich orzechów/migdałów w płatkach/wiórków
kokosowych (według uznania)Wykonanie:W miseczce, nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu
wodą, rozpuszczamy
masło razem z połamaną
czekoladą. Dokładnie mieszamy i odkładamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy, stopniowo dodajemy do nich
cukier i
mąkę. Następnie dodajemy
czekoladę i pokruszone orzechy/migdały/wiórki
kokosowe. Spód blachy wykładamy pergaminem, natłuszczamy i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 20-25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy posypać
cukrem pudrem. Smacznego! :)